Inspiratie opdoen voor uw borders begint bij goed om u heen kijken in de natuur. De tijd van perk-goed wat keurig op een rijtje staat begint gelukkig achter ons te raken. De tuin en landschap ontwerpers van een nieuwe generatie laten zich graag inspireren in en door de natuur.
Het Hollandse polder-landschap met zijn bermen vol wilde planten die met hun zachte kleuren en geuren al uw zintuigen prikkelen vormt voor menigeen een bron van inspiratie. Steeds meer kiezen tuin-eigenaren en ontwerpers voor inheemse planten.
Deze inheemse planten hebben het grote voordeel dat ze gewend zijn aan de omstandigheden en daardoor minder onderhoud en water nodig hebben. Een droge periode zullen ze vaak goed doorkomen zonder een extra watergift die de traditionele tuinplanten vaak wel nodig hebben.
Veel planten zoals de Bosrank zijn vaak hele goede bodembedekkers als u ze eens niet opbindt. Bio-diversiteit in de tuin is een steeds belangrijker onderwerp, door inheemse planten een keer niet te zien als onkruid geeft u deze planten een kans om het verloren terrein weer terug te winnen wat de bio-diversiteit ten goede komt en ook zeker het dierenleven in uw tuin.
Bij de betere tuincentra kunt u vaak al kant en klare zadenmengsels aanschaffen. Durven is het toverwoord, laat eens wat inheemse planten ( die vanzelf wel komen) staan en kijk wat er gebeurt. De kunst is om een natuurlijke border te krijgen waarin verschillende inheemse en traditionele planten hun plek krijgen ( of veroveren) . Er zijn al veel kwekers te vinden die dit soort ( Piet Oudolf ) planten kweken.
Natuur-fotograaf Louisa Fijn heeft een grote tuin waarin zij veel foto’s maakt ,maar op steenworp afstand van haar huis bevind zich natuurgebied Het Twiske ( Oostzaan). Vaak voor dag en dauw is zij hier te vinden om mooie plaatjes van flora en fauna te maken. Ik laat mijzelf ( en ik hoop ook u ) graag door haar foto’s inspireren voor mijn ontwerpen. Op haar Facebook-pagina zijn veel foto’s te vinden van de plaatselijke flora en fauna.
