Quantcast
Channel: tuinenstruinen.org
Viewing all articles
Browse latest Browse all 382

Column – Jacqueline Volker: Wat een bak!

$
0
0

tsgw jv column

Column: Binnen-buitenkamer, uit mijn bovenkamer.
De interieurbranche loopt mijlenver voor op de tuinbranche. Interieurvoorbeelden in de media spreken voor zich, maar voor onze tuin ontspruit uit menig brein ridicule (tuinmode)ideeën.
Jacqueline Volker Lifestyle Adviseur signaleert ……

Aflevering 1: Wat een bak!

Elk ontwerp start bij het inventariseren van wensen van de klant. Een opsomming klinkt vaak als volgt: Een terras, een speelplek voor de kinderen, een overkapping/berging en een verhoogde bak. Als ontwerper vind ik dat een opmerkelijke opsomming.

Ontwerpen is je constant afvragen: waarom? Een ontwerp moet naar mijn idee logica bevatten en functioneel zijn. Waarom dan een verhoogde bak? Als we terugkijken in de geschiedenis, dan ligt de oorsprong van de verhoogde bak misschien wel in de tuin van Monet. In zijn tijd bestond de beplanting uit planten die nog dicht bij de oorspronkelijke soorten lagen. Men wilde grotere bloemen zien en daarom verhoogde Monet zijn borders. De bloemen kwamen daarmee dichterbij het gezichtsveld. Deze optische truc zorgde ervoor dat de bloemen als groter werden ervaren.
Vandaag de dag hoeft dat niet meer. We hebben cultivars geselecteerd en gekweekt met grote bloemen, vaak ten koste van andere goede eigenschappen, zoals geur.

Bij verhoogde bakken gevuld met split of grind is het meer lachen om leedvermaak (foto 1).

Bij verhoogde bakken gevuld met split of grind is het meer lachen om leedvermaak (foto 1).

Uit ‘de verhoogde bak’ als standaard tuinelement als wens van de klant, kan ik alleen maar concluderen dat we hier te maken hebben met een modegril. En nog een lelijke ook. Want ik zal het niet ontkennen: de verhoogde bak vind ik een bak: in veel gevallen is het namelijk een lachwekkend element. De meest absurde grap is wel ‘de verhoogde bak op een verhoogde bak’. Bij verhoogde bakken gevuld met split of grind is het meer lachen om leedvermaak (foto 1). We weten inmiddels toch wel dat een versteende tuin ons geen gelukkig tuingevoel oplevert.
En dan heb je zo’n verhoogde bak, en dan? Je moet hem dan toch weer vullen met ‘iets groens’, maarja, met welk groen? (foto 2)

....maarja, met welk groen? (foto 2)

….maarja, met welk groen? (foto 2)

Toegegeven: in kleine tuinen kan een verhoogde border vergrotend werken of fungeren als ruimtewinner als er bijvoorbeeld zitruimte bij wordt geïntegreerd. De ‘verhoogde bak’ heeft dan een duidelijke functie die ik graag toepas, liefst met vakkundig gestucte muren voor een professionele uitstraling. De verhoogde border die ontstaat in het opwerken van bestaande hoogte verschillen vloeit als vanzelfsprekend voort uit een ontwerp. Bij trappen kan dat heel goed uitpakken, mits je het goed toe past. Dat vraagt om vakwerk, zelf doen levert eerder een overtreffende trap van koddigheid op (foto 3) . Een bak als erfafscheiding in plaats van een haag daar kan ik nog enigszins in mee komen. Maar helaas is menig bak als losstaand element in een open ruimte, zonder enige context, een bewijs van gebrek aan ontwerpkennis. (foto 4)

....een overtreffende trap van koddigheid op (foto 3)

….een overtreffende trap van koddigheid op (foto 3)

Dus stel ik toch voor de zekerheid aan de klant zonder lichamelijke beperkingen de vraag: waarom een verhoogde bak? Een ontgoochelende vraag die men zichzelf nog niet gesteld had, want een antwoord met een esthetische verantwoording komt dan niet.  Omdat de buurman en de overbuurman hem ook heeft. Omdat het ‘mode’ is geworden door tv programma’s, waarbij de sponsors van het programma zoveel mogelijk materialen willen verkopen per vierkante meter.

... een bewijs van gebrek aan ontwerpkennis. (foto 4)

… een bewijs van gebrek aan ontwerpkennis. (foto 4)

Aan ons ontwerpers de schone taak om deze tuinmode te veranderen, want de verhoogde bak is inmiddels een te vaak gehoorde, flauwe mop. De bak is uit. Wij ontwerpers zijn toch creatief genoeg om nieuwe mode te maken?  Zullen we vanaf nu afspreken in het vak dat we het met de verhoogde bak hebben gehad? Dat we hem niet meer tekenen en gewoon lekker iets nieuws gaan bedenken? En beste consumenten: houdt u dan ook op het aan ons te vragen? U brengt er ons mee in verlegenheid met deze wens. Wij ontwerpen liever leuke, mooie en elegante tuinen zonder die op elkaar gelijmde, fors uitgevallen betonstapelblokken, liefdeloos gevuld met heesters. Kom op, aan de bak!
Voor inspiratie: Bezoek de website www.lifestyleadviseur.nl of facebookpagina https://www.facebook.com/pages/Jacqueline-Volker-Lifestyle-Adviseur-ontwerper-voor-tuinen-en-interieurs/499254270098123

Reageer of start een discussie onder dit bericht!! Geef uw mening.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 382