Quantcast
Viewing all 382 articles
Browse latest View live

De lange geschiedenis van de Natuurstijl in de tuin

De laatste jaren is er volop belangstelling voor de Natuurrijke Tuin. In ons eigen land waren het tuinpioniers zoals o.a. Piet Oudolf, Rob Leopold, Henk Gerritsen en Ton ter Linden die internationaal bekendheid kregen met deze tuinstijl als Dutch Wave. Ook in andere landen waren er ondertussen tuinontwerpers, als bijvoorbeeld: Dan Pearson en Roy Diblik, drukdoende met hun ontwerpen waarin voornamelijk vaste planten (en grassen) een plek kregen. De New Perennial Movement was geboren!

Allen waren zij bezig met een wijze van beplanten waarbij de natuur zijn intrede deed in de tuin. Ton ter Linden noemt het toepasselijk het begeleiden van een tuin. Natuur is de inspiratiebron. Er wordt meer de nadruk gelegd op ecologisch verantwoorde plantcombinaties dan op de individuele plant.

In de tuinenwereld speelt momenteel de discussie: New Perennial Movement, een nieuwe tuinstijl of een (voorbijgaande ) trend?

De natuurtuin past in een tijdsgeest waarin er meer aandacht ontstaat voor het milieu. Privétuinen en openbaar groen worden door deze tuinstijl duurzamer en vergroten de biodiversiteit. Ook spelen deze tuinen een steeds grotere rol in bijvoorbeeld waterbeheer. Ook de beleving van de natuurtuin speelt een steeds grotere rol. Stedelingen, in hun beton-jungle,  verlangen steeds meer naar natuur en voelen zich prettig in hun stukjes nagebootste natuur.

De natuurtuin wint aan populariteit en wordt steeds vaker toegepast. Je kunt hier dus spreken van een duidelijke trend of mode ingegeven door een verlangen naar natuur en/of bewust gekozen vanwege de milieuaspecten. De tuinstijl zelf is zeker geen trend of nieuwkomer in de internationale tuinarchitectuur.

De natuurstijl heeft als belangrijke stroming binnen de tuinarchitectuur al een lange geschiedenis. Vanaf 1870 is er in de Engelse tuinarchitectuur een nieuwe stroming merkbaar. In de verwerking van bloeiende planten in de landschappelijke aanleg neemt men de natuur als voorbeeld.

De belangrijkste vertegenwoordiger van deze stroming is William Robinson (1838-1935), landschapsarchitect en schrijver. Robinson is voorstander van de landschapsstijl, maar een fanatiek tegenstander van de stiive mozaïekperken met eenjarigen. Wlliam Robinson propageert de aanplant van vaste planten in natuurlijke groepen. Hij schrijft zelfs over de ‘Mixed Border’, maar dan wel aangeplant op een afgelegen plek in de landschappelijke aanleg of in de moestuin.

Robinson is in deze tijd hoofdredacteur van het tijdschrift: The Garden, waar in 1875 tuinarchitecte en publiciste Gertrude Jekyll (1843-1932) artikelen voor schrijft. Het is Gertrude Jekyll die de ideeën van Robinson als het ware verder uitwerkt. Ook zij is voorstander van een natuurlijke groepering waarbij ze veel nadruk legt op kleurgebruik. Dit blijkt duidelijk uit haar publikaties, die bijna allemaal verschijnen tussen 1899 en 1912. Ze noemt hier ook duidelijk haar voorkeur voor vaste en wilde planten. Gertrude Jekyll heeft een voorliefde voor de Arts and Crafts beweging. Haar tuinontwerpen hebben een duidelijk strakke aanleg waarbij zij gebruik maakt van vaste en inheemse planten.

De meer natuurlijke wijze waarin William Robinson en Gertrude Jekyll ontwerpen komt mede voort uit een heimwee die er in deze periode in Engeland heerst naar het landelijke en rustige leven. Deze heimwee is een reactie op de steeds verder oprukkende industrialisatie. Wat dit betreft is de link met de tegewoordige tijd makkelijk te leggen. Ook nu zorgt de beton-jungle voor een verlangen naar natuur.

Iets later als in Engeland, rond de vorige eeuwwisseling, begint er bij onze oosterburen ook iets te veranderen. In Duitsland verschijnt in 1907 het boek: Gartengestaltung der Neuzeit. Het boek geschreven door Willy Lange en de architect Otto Stahn beschrijft uitgebreid de ‘Naturgarten’. Hier kunnen we uit opmaken dat de ‘wilde’ tuin ook in Duitsland zijn intrede heeft gedaan.

In de Naturgarten vormt de beplanting een duidelijke hoofdrol. De planten worden bijeengezet in groepen zoals die ook in de natuur kunnen voorkomen. Willy Lange onderschrijft hiermee de ideeën van de Engelsman William Robinson.  Robinson heeft daarbij nog de traditionele landschapsstijl voor ogen. De Duitsers gaan wat verder en leggen de nadruk meer op het biologische aspect van een dergelijke tuin.

Naast de landschapsstijl en de nieuw-architectonische stijl ontstaat in Nederland eveneens een voorkeur voor de ‘wilde tuin’, deze wordt dan al toepasselijk ‘Natuurstijl’ genoemd. Geertruida Carelsen en H.O. van Linden Snelrewaard pleiten hier al omstreeks 1890 voor. Het is onder invloed van William Robinson en Gertrude Jekyll dat deze stijl ook in Nederland tot ontwikkeling komt. Het gevolg is dat men na 1900 meer aandacht gaat besteden aan winterharde, inheemse plantensoorten. Dit in tegenstelling tot het gebruik van de vele exotische soorten van de negentiende eeuw. De keuze voor deze ‘nieuwe’ planten is ook te danken aan de invloed die de publicaties van Jac. P. Thijsse hebben, waarvan het grootste gedeelte verschijnt tussen 1894 en 1910.

Een goed voorbeeld van deze nieuwe plantenkeuze is het werk van John Bergmans. Zijn ontwerpen tonen tot 1940 nog steeds eigenschappen van de nieuw architectonische aanleg, maar zijn tuinen zijn veel meer met planten ‘aangekleed’.

In de jaren twintig van de vorige eeuw komt in de Nederlandse tuinarchitectuur de nadruk steeds meer op beplanting te liggen. In de uitbundige bloemenborders worden voornamelijk vaste planten en kleinere heesters op een natuurlijke wijze gerangschikt. Het werk van Robinson en Jekyll, Wild Gardening in mixed Borders and Herbaceous Borders, geniet in het Nederland van voor 1940 ruime bekendheid en waardering. De vraag naar deze borders werd ook aangewakkerd door het sterk toegenomen plantensortiment.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
gravetye dusk with eremurus

Gravetye Manor William Robinson

 

Opvallend is het dat in deze periode (1900-1940) vrouwelijke tuinarchitecten op de voorgrond traden. Deze groep tuinarchitecten voelen zich duidelijk meer aangesproken tot de beplanting dan tot de architectonische tuinstijl. Tot deze groep ‘Beplantingsdeskundigen’ zijn onder meer Mien Ruys (vanaf 1925), Tine Cool (vanaf 1919), en Renske Boon (vanaf 1930) te rekenen. Ook tuinarchitecten Th. J. Dinn en H. Roeters van Lennep gingen zich veelvuldig bezig houden met de invulling van de borders. Dit kwam vooral door hun verbintenis aan kwekerij Van Tubergen. Het was toen al mogelijk om bij deze kwekerij specifieke beplantingsplannen voor borders te laten maken, tegen een vast tarief per vierkante meter.

Mien Ruys is in de tweede helft van de vorige eeuw zonder meer de tuin en landschapsarchitect geweest  met de meeste invloed. Voor een groot gedeelte heeft zij bepaald hoe ons openbaar groen en de privétuinen er uit kwamen te zien. Al in een vroeg stadium in haar (lange) loopbaan raakt zij geïnspireerd door vaste planten.   Haar vader had een internationaal gerenommeerde kwekerij van vaste planten, Moerheim geheten, waarvoor hij al sinds 1896 catalogi uitbracht, inclusief beplantingsadviezen. In 1904, het geboortejaar van Mien, had de kwekerij het predikaat ‘koninklijke’ verkregen. In 1928 ging Mien Ruys in de leer bij de afdeling tuinarchitectuur van een kwekerij in Tunbridge Wells (Engeland), waar ze ingewijd werd in het ontwerpen en tekenen van tuinen en het (bege)leiden van de aanleg daarvan. Ze bezocht toen ook de befaamde tuinarchitecte Gertrude Jekyll, een goede kennis van haar vader. 

In 1955 richtte Mien Ruys samen met haar echtgenoot (uitgever) Theo Moussault het kwartaalblad Onze Eigen Tuin op. Hierdoor weet zij ook de “gewone” tuinier te bereiken en enthousiast te maken in het gebruiken van vaste planten in de tuin. Eerder publiceerde zij al Borders: hoe men ze maakt en onderhoudt (1939) en het befaamde Vaste Planten Boek (1950), het is vooral dit boek wat een grote invloed heeft in hoe wij zijn gaan tuinieren na de Tweede wereldoorlog.

In het Vaste Planten boek schrijft zij: Sommigen menen, dat deze vaste-planten-groepen en borders een mode-gril zijn, maar zolang we geen betere wijze weten te vinden om de vaste planten te groeperen, zullen er borders blijven. De grootste bekoring er van ligt misschien hierin, dat we zo de natuurlijkste ontplooiing kunnen geven in een toch door de mens gewilde vorm. Er is een eideloos kleuren- en vormenspel mogelijk, zonder de stijfheid en onnatuurlijkheid van de vroegere perken, want we zien bloemen bijeen in knop, planten in volle ontwikkeling naast uitgebloeide soorten. Ook de laatsten behouden een plaats in de border en zo leren we de planten waarderen, juist in deze opeenvolgende stadia en niet alleen als kleurvak. Maar ook deze nieuwe wijze om schoonheid in de tuin te brengen is geen eindpunt. De mens zal veranderen en zijn houding ten opzichte van de tuin zal zich wijzigen; er zullen nieuwe wegen ontdekt worden en er komen nieuwe planten.

Duidelijk wordt dan al dat we worden geleerd anders naar de plant te kijken en juist ook de lange periode dat een (vaste) plant is uitgebloeid te leren waarderen. Mien Ruys: Zelfs afgestorven bloemen kunnen van een ontroerende schoonheid zijn, dofgrijs wordt de kogeldistel, maar fluwelig-bruin glanzen de uitgebloeide bloemen van Telekia tot diep in de winter.

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw zijn in Nederland, zonder het in eerste instantie van elkaar te weten, enkele tuinlieden drukdoende in het verder ontwikkelen van de tuin in de natuurstijl. Er ontstaan verschillende stromingen in stijl met het verwerken van voornamelijk inheemse vaste planten en grassoorten die internationaal bekendheid krijgen onder de naam: Dutch Wave. Gras is hierbij een welkome aanvulling in het sortiment aan planten voor de tuinen in natuurstijl. Bekende ontwerpers kweken hun eigen (inheemse) vaste planten waardoor de natuurstijl ook een duurzaam karakter krijgt.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Een droomborder van Ton ter Linden in Ruinen

Een droomborder van Ton ter Linden in Ruinen foto Gert Tabak

De bekende kunstschilder Ton ter Linden heeft zijn inspiratie van Mien Ruys, maar ook zijn bezoeken aan het Jac. P. Thijssepark in Amstelveen inspireren hem bij het maken van zijn droomborders. Vooral de jaren dat hij werkzaam is in zijn tuin in Ruinen (Drente) maken hem tot een internationale bekendheid. Ton’s borders hebben een schilderachtig uiterlijk en zijn minder gebaseerd op ecologie. Ton ter Linden ontwerpt in deze periode ook tuinen voor anderen maar kiest er duidelijk voor om zijn ideeën zoveel mogelijk in zijn eigen tuin te verwezenlijken. Henk Gerritsen brengt in zijn Prionatuinen wilde plantsoorten samen met gecultiveerde soorten. Zijn ontwerpen hebben een verbazingwekkende vrije en natuurlijke uitstraling. Hij gebruikt vaste planten maar ook eenjarige en kruiden in een gecontroleerde informaliteit. Vooral een jonge generatie tuiniers voelt zich aangesproken tot zijn beplantingswijze. Henk Gerritsen heeft bij zijn plantenkeuze veel aandacht voor het dierenleven in de tuin, zijn vlindertuin is een begrip. Rob Leopold is de verbindende factor binnen de Dutch Wave, zijn inspanningen maken de nieuwe natuurstijl op zijn Nederlands internationaal tot een begrip. Met zijn kwekerij De Cruijdthoeck experimenteert hij veel met zadenmengsels. Rob Leopold ziet eenjargen als de finishing touch in de natuurtuin. Jacqueline van der Kloet is in deze periode volop aan het experimenteren met vaste planten in combinatie met bolgewassen. Internationaal krijgt zij veel waardering voor haar wijze van ontwerpen. Ook werkt zij bij sommige van haar projecten samen met Piet Oudolf, waarbij zij verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld het bollenontwerp van de Lurie Garden in Chicago.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
new yok botanic revision.tif

Piet Oudolf is de globetrotter binnen de Dutch Wave. Zijn ontwerpen zijn op veel plekken in de wereld begrippen geworden. Piet´s passie voor planten werd gestimuleerd toen hij in 1977 Engeland bezocht. Hij bezocht o.a. Hidcote Manor en Bressingham Gardens van Alan Bloom. Bij een bezoek aan de tuin en kwekerij van Beth Chatto raakt hij zeer onder de indruk van de wijze hoe zij haar kwekerij vorm geeft, haar kwekerij inspireerd Piet om ook zelf planten te kweken. Dit voor een groot deel ook uit fustratie omdat hij niet de soort planten kan krijgen die hij het liefst verwerkt in zijn ontwerpen.

Piet en Anja Oudolf beginnen in 1982 een kwekerij in het Gelderse Hummelo. Piet heeft zijn succes voor een groot gedeelte te danken aan zijn zeer zorgvuldige plantenselectie. Hij selecteerde van de verkregen soorten de vormen die hem waardevol leken voor de tuin. Bepaalde geslachten hadden zijn speciale aandacht, asters, astrantia´s, monarda´s en sanguisorba´s.

 

Vanaf de jaren negentig wordt er veelal gewerkt met een nieuw verkregen sortiment planten. Deze planten zijn hoofdzakelijk afkomstig uit Europa en Noord Amerika. Doordat de planten voor ons inheems zijn en dus gewend aan de lokale omstandigheden krijgen de tuinontwerpen een duurzaam karakter. Meer dan ooit tevoren in de tuinarchitectuur speelt ecologie een belangrijke rol. Succesvol gebleken combinatie´s van inheemse planten zijn belangrijker geworden dan de individuele plant. Vorm, textuur en het afterlife van de plant zijn belangrijker dan de kleur. In de ontwerpen speelt de transparantie van een plant ook een belangrijke rol. Zie hier meer over in dit bericht bij TuinenStruinen, GO WILD Deel 1.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Een gedeelte van Tokachi Millennium Forest van Dan Pearson

Een gedeelte van Tokachi Millennium Forest van Dan Pearson

Ook in andere landen wordt er niet stil gezeten. Internationaal krijgen de ontwerpers en kwekers van de tuinen in natuurstijl de naam New Perennial Movement. De bekende Britse tuinontwerper Dan Pearson heeft een ongekende plantenkennis en durft experimenteel te zijn.  In samenwerking met landschapsarchitect Fumiaki Tanako is Dan Pearson verantwoordelijk voor het ontwerp van het Tokachi Millennium Forest in het Japanse Hokkaido met een oppervlakte van 240 ha. De Amerikaan Roy Diblik heeft een kwekerij in het zuiden van Wisconsin, Diblik was hier een van de eerste die inheemse vaste planten in potten kweekte.

Roy Diblik heeft een systeem ontwikkeld dat het Know Maintenance systeem genoemd wordt. De beplantingen zijn bedoeld voor tuineigenaren in zijn regio. De beplanting is gebaseerd op segmenten van 2,4 x 3,7 meter die verdeeld zijn in een grid van vierkanten van 30 cm. Deze segmenten kunnen herhaald worden als een modulair systeem waarbij hij tussen elke module verbindende planten gebruikt. In het boek dat hij voor de tuinier schreef geeft hij 40 voorbeelden. Uitgangspunt is hierbij om de tuinier de kennis te geven en dit als startpunt te gebruiken voor het maken van eigen combinaties.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
De Inclusieve Tuin van Carrie Preston en Jasper Helmantel foto Marion Tiem

De Inclusieve Tuin van Carrie Preston en Jasper Helmantel foto Marion Tiem

In Nederland ontwerpt Carrie Preston samen met Jasper Helmantel, de eigenaar van kwekerij De Cruydthoeck, ‘de Inclusieve tuin’ een project van Groei & Bloei samen met VARA’S Vroege vogels. Samen maken deze twee tuinontwerpers een aantal ontwerpen waarin er weer plaats is voor planten, voornamelijk inheems, en waarin veel aandacht is besteed aan biodiversiteit.

De Natuurstijl is als stroming binnen de tuinarchitectuur duidelijk aanwezig vanaf 1870. De tijdsgeest en het plantensortiment bepalen het uiterlijk ervan. Een nieuwe generatie tuinontwerpers zijn geìnspireerd door de meesters van de Dutch Wave. Een voorbeeld van een tuinontwerper uit deze generatie is de Amerikaan Adam Woodruff die Piet Oudolf en Roy Diblik noemt als zijn inspiratiebronnen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
ja 5a

Jones Road Garden door Adam Woodruff

Bekijk hier alle berichten in de serie GO WILD!

Klik hier om naar de Welkom-pagina te gaan

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Tuinvedettes uit GJ. Deunk’s Archief – Arie en Hanneke Kamphorst

Ieder voorjaar vinden in de tuin van Arie en Hanneke Kamphorst ‘grensschermutselingen’ plaats. De grens, al dan niet natuurlijk, van wilde bostuin van Arie en de bordertuin van Hanneke moet opnieuw vastgesteld worden. Hier huizen twee opvattingen in één tuin. De tuin ligt in het bos en rond een open plek is het huis gebouwd. Dichtbij huis staan op terrassen veel planten in pot: welig bloeiende oleander, trompetbloemen en ontelbare soorten fuchia. In een wijdere cirkel wordt het wilder, natuurlijker zo u wilt, tot het bos de tuin weer overneemt. Binnen aan de grote eettafel met een wijds uitzicht op de tuin, praten Hanneke en Arie over hun ervaringen. Zij een beker met opschrift: ‘Her Ladyship’, hij een beker met: ‘Undergardener’.

In het vroege voorjaar is de wilde bostuin op zijn mooist. Er is dan een markt waar Arie zijn wilde planten aanbiedt ten bate van natuurbeschermingsorganisaties. Veel mensen zijn bij de wilde tuin nogal teleurgesteld omdat de tuin niet zo overdadig kleurig overkomt. Het zijn vaak kleine bloemen op kleine schaal. Daarom zijn de eigenaren niet zo dol op grootschalig tuintoerisme ‘De geïnteresseerde bezoeker ontvangen we graag’.

Arie: ‘Veel mensen vinden het hier een rotzooi. Zelf hebben ze een tuin met perfect afgestoken grasmatjes en hun plantjes staan precies op de plek die zij willen. Alles wordt symmetrisch geknipt en alle blad wordt geharkt! Het is nog steeds de, wat ik noem, agrarische manier van tuinieren. Een boer heeft ook alleen maar staan wat hij wil op de plek die hij kiest. Er groeit geen onkruid, er groeien óf gewassen óf de grobd is zwart! Hij moet de boel beheersen’.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
img080 small
‘Ik ben daar slecht in. Ik laat eigenlijk alles maar staan. Ik houd ook van gecultiveerde planten, een hortensia Annabelle bijvoorbeeld. Prachtig zijn die!’.

‘Maar ik heb ook klimop ontdekt! Ik had het altijd voor ‘granted’ genomen. Het was er altijd. In de tuin ligt een klimop-man. Hij is niet te fotograferen omdat hij zo donker staat. Hij ligt in een waterval van klimop, zo heeft Arie hem gemaakt’. Arie: ‘Er zit weinig contrast in een wilde plantentuin. dat moet ook, wil je de mensen de planten laten waarderen. Er mogen ook geen grote, opvallende, felgekleurde bloemen in, die slaan de hele omgeving dood! Kenmerk van wilde planten is juist dat het kleine, bloemetjes zijn, waar je soms op je knie bij moet. Je moet op een andere schaal kijken’.

‘Ik breek de laatste tijd een lans voor de springbalsemien! Hier vlak vooraan staat de kleine Franse wit-roze; achter staat de grote springbalsemien die je hebt in wit, roze, paars. Het mooie van de plant, vind ik de hommels die erin kruipen. De bloem is zodanig gemaakt dat de hommels even helemaal verdwijnen. Iedereen vindt het een boerenplant en heeft het idee dat je er in omkomt en dat hij de hele tuin overwoekert’.

Hanneke: ‘Ben ik niet helemaal met je eens, die grote dikke stengels en die gulzige wortels… de plek bij uitstek waar ze het goed doet is bij het rozenpoortje, een soort klimbalsemien’. Arie: ‘Mijn grootste mislukking is ‘kraaihei’. Ik heb in de natuur goed gekeken waar het stond en ik heb het wel het wel vier keer geprobeerd, maar in mijn tuin wil het niet. Nu is van kraaihei bekend dat het gebied waar het voorkomt boven de Midenveluwe is. Op de Zuidveluwe komt het niet voor. Dat zal wel de oorzaak zijn. Maar dan zou je toch verwachten dat als je wat extra schaduw geeft, zodat het wat koeler is, de tuin geschikter zou zijn’.

‘Een klein succesje zijn de drie plantjes van de zevenster. Het zijn ook maar kleine bloemetjes. Het komt hier in het wild voor, alleen weet ik niet waar. Het staat tussen de bosbessen, en op de hei op zure, arme grond. Het heet zevenster want het bloemetje heeft zeven kroonblaadjes. Het bloeit maar heel kort in het voorjaar’.

‘Iets waar ik ook reuze mee geworsteld heb en wat veel mensen niet in hun tuin zouden willen hebben is adelaarsvaren. Ik heb hier een hele verzameling wilde varens en de adelaarsvaren hoort in de collectie. Hij komt wijd verspreid in de bossen voor, dus zou je zeggen dat hij het hier toch ook zou moeten doen. Er is hier een goede biotoop maar ik krijg hem maar niet aan de gang. De adelaarsvaren heeft een wortelstok die zeer diep zit. Is er geen goede grondlaag waar hij zich kan verbreiden dan lukt het niet. Ik heb van alles geprobeerd en nu voor het eerst heeft hij een goede uitloper. Het moet nu lukken want buiten de tuin staan ze een paar lanen verderop’.

‘Ik begin nu een beetje de insecten te kennen. Alle wilde planten ken ik nu, met de Nederlandse benamingen. Probeer allerlei planten op verschillende plekken en zie waar ze zich lekker voelen en zet daar dan extra planten bij. Je laat de natuur vertellen waar de planten moeten staan! Als het al te veel gaat woekeren dan haal ik wat weg. Na twintig jaar worden bepaalde stukken stabiel, daar hoef je bijna niets meer aan te doen. Je kunt niet zeggen een natuurlijke vegetatie en zeker niet een klimaxvegetatie, maar de planten staan op een zodanige plek dat ze zich daar handhaven. Introduceer je een nieuwe plant dan begint alles opnieuw! Ik vind dat er veel meer wilde tuinen zouden moeten zijn waar de natuur vertelt op welke plek de planten willen staan. Niet de natuur dicteren, maar ermee communiceren!’

Arie: ‘Mijn tuin is een klein natuurreservaat. Ik vind dat de  mensen slecht met de natuur omgaan. Ik heb hier de illusie een eigen territorium te hebben en hier de natuur een handje te helpen. Niet alleen maar manipuleren maar ook z’n gang laten gaan. En je krijgt voor al je energie heel veel terug. De tuin stelt me altijd en steeds weer voor verrasingen. Deze waarnemingen houd ik bij in een agenda: vlinders, vogels, vele soorten muizen… We hebben net een sleedoornpage ontdekt’.

Hanneke: ‘Een tuin op kleur, dat kan ik niet. Dat moet je altijd rigoureus tekeer tekeer gaan om het zo te houden. Ik kan ook niet zo goed planten eruit halen. Als er bij mij iets hoogs groeit tussen lage planten dan denk ik: jou bevalt het hier, blijf maar staan. We hebben het gehad met teunisbloem, die stond tussen vlage buren en groeide maar door. We gingen dan iedere avond de tuin in en ‘s avonds zo om een uur of negen gingen de bloemen open – en dan kwamen de gamma-uiltjes – dat is gewoon een feest! De bloemen kun je zien opengaan terwijl je erbij staat. Iedere ochtend haalde we de oude bloemetjes eraf en ‘s avonds gingen de nieuwe weer open. Als het donker werd, dan stonden al die teunisbloemen prachtig geel te zijn, en zagen we de nachtvlinders komen; de eigenlijke bestuivers, die specifiek gebonden zijn aan deze plasnt. Weer een pleidooi voor inheemse planten’.

Bekijk hier alle TUINVEDETTES

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Laat je verrassen tijdens de ‘Week van de vaste plant’

Laat je verrassen tijdens de ‘Week van de vaste plant’
Vaste planten zijn verrassend veelzijdig. Er bestaan soorten die heerlijk geuren en soorten die bijen en vlinders lokken, een groot aantal vaste planten is perfect om te gebruiken in een pluktuin en als kers op de taart geven vaste planten het hele jaar kleur in de tuin. Met vaste planten is het dus altijd feest! Laat je verrassen door de kracht van vaste planten tijdens de ‘Week van de vast plant’. Deze wordt gehouden bij tuincentra in Nederland, van 21 t/m 29 maart. Het thema is ‘Vaste planten kleuren je tuin jaarrond’.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Carex morrowii 'Variegata'

Carex morrowii ‘Variegata’

Jaarrond kleur
Het thema tijdens de Week van de vaste plant is ‘Vaste planten kleuren je tuin jaarrond’. Dat is niet voor niets want het brede assortiment aan vaste planten geven van vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst kleur in je tuin. Er zijn zelfs vaste planten die in de winter bloeien. Niet alleen de bloemen van vaste planten geven prachtige kleuren maar ook het blad heeft grote sierwaarde in de verschillende seizoenen. 

Wat is een vaste plant?
Vaste planten zijn planten die jaar na jaar groeien en bloeien. De grote variatie aan kleuren, vormen en eigenschappen zorgt jaar na jaar voor een prachtige tuin. De meeste vaste planten sterven in het najaar bovengronds af en komen in het voorjaar vanzelf weer op. Vaak worden deze vaste planten elk jaar groter, voller en sterker. Ook zijn er soorten die niet afsterven in de winter en het hele jaar groen blijven.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Echinacaea 'Summer Cherry'

Echinacaea ‘Summer Cherry’

Gezellige combi’s
Vaste planten zijn makkelijk met elkaar te combineren. De juiste combinatie van kleuren, geuren hoogtes en groottes resulteren in de meest prachtige plaatjes. Zo zijn er combinaties voor het aantrekken van vlinders en bijen, voor spetterende zomermaanden en van wuivende siergrassen.
 
Combinatie voor het aantrekken van bijen en vlinders:

  • Echinacea (Zonnehoed)
  • Geranium (Ooievaarsbek)
  • Sedum (Hemelsleutel)
  • Lavandula (Lavendel)

Combinatie voor spetterende zomermaanden:

  • Phlox (Vlambloem)
  • Iris
  • Hemerocallis (Daglelie)
  • Achillea (Duizendblad)

Combinatie van wuivende siergrassen:

  • Carex (Zegge)
  • Miscanthus (Prachtriet)
  • Calamagrostis (Struisriet)
  • Festuca (Schapengras)

Initiatief
De week van de vaste plant is een initiatief van Tuinbranche Nederland (De brancheorganisatie voor de gehele tuinketen) en Perennial Power (Promotie organisatie van de vaste planten sector).

Image may be NSFW.
Clik here to view.

De Calla is zomerbol van 2015

In 2015 mag Calla zich zomerbol van het jaar noemen. Dat is niet voor niets want Calla betekent letterlijk ‘mooi’ in het Grieks. Met haar vele kleuren en elegante vormen straalt ze zowel in de tuin als op het terras.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
zantedeschia

Calla, Zantedeschia, Aronskelk?
Velen kennen Calla ook wel als Zantedeschia, de Latijnse naam van deze bol. Het verhaal luidt dat de plant in de 18de eeuw voor het eerst werd beschreven door de botanist Giovanni Zantedeschi waarnaar de bol is vernoemd. Sommigen kennen Calla ook als Aronskelk. Deze naam stamt af van de Bijbelse figuur Aäron, een broer van Mozes. Hij was priester en droeg een staf versierd met Calla-bloemen en -bladeren.

Geluksvanger
Calla staat met haar prachtige elegante vormen bekend als een echte geluksvanger. Deze symboliek stamt uit de tijd van de Grieken en Romeinen, die de bloemen associeerden met feesten en plezier. De bloemen zijn trechtervormige kelken en kunnen verschillende kleuren hebben, zoals geel, wit, rood, paars, roze, oranje, zwart en tweekleurig. De bladeren van de Calla zijn egaal groen of gespikkeld en hebben de vorm van een speer.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Zantedeschia aethiopica
Zantedeschia aethiopica

Dekentje
Sommige Calla’s, zoals Calla aethiopica en Calla ‘Pink Mist’, kunnen erg goed tegen vorst. Zonder bescherming sterft de plant in de winter boven de grond af en bloeit en groeit hij weer vrolijk in het voorjaar alsof er niets gebeurd is. Maar de meeste Calla’s hebben in de winter een dekentje nodig om de ergste vorst te overleven. Hiervoor kan bijvoorbeeld stro gebruikt worden.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Zantedeschia rehnannii
Zantedeschia rehnannii

Planten na de vorst
Wanneer de bollen worden geplant zitten er nog geen of weinig wortels aan. Ze zijn daarom pas na een bloeiseizoen bestand tegen de kou. Vanaf mei is de meeste kans op vorst verdwenen en dus kan Calla vanaf dat moment worden geplant. Tussen juli en oktober zal Calla tussen de drie en de acht weken bloeien. De bloeitijd is afhankelijk van de temperatuur, de hoeveelheid licht en het soort. Calla kan tussen de dertig en de negentig centimeter hoog worden.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Zantedeschia 'Neon Amour'
Zantedeschia ‘Neon Amour’
Image may be NSFW.
Clik here to view.

Column Jacqueline Volker – De Triffids

Wat vind ik dat toch altijd weer leuk op de zaterdagen: de Schetsservice!
Voor de meest uiteenlopende tuinen en wensen een sfeervolle tuinschets maken in het razende tempo van een uur! Met een helder wensenpakket en goede voorbereiding van de klant in combinatie met snel en concreet kunnen tekenen maakt het tot een gouden formule, waarmee ik al heel wat mensen blij heb kunnen maken! Niets liever dan iemand die blij is met een sfeervolle tuin.
Minder ‘goud’ is een wensenpakket van ‘alleen bestrating, kunstgras en een paar leuke potten ofzo’. Ik probeer me de verschillen te visualiseren, A: met potten of B: met beplanting.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
column triffids foto 3

Een tuin is op zijn minst 3 dimensionaal (lengte, breedte, hoogte) maar beter 4 dimensionaal. De vierde factor is tijd. Het leven met de seizoenen, planten die volwassen moeten worden, een boom die moet groeien.
De leukste tuinen hebben ook nog een 5e dimensie: beleving! Geurende planten, fladderende vlinders, een vogel die een wormpje snoept, een egel die onderdak zoekt in een bladerdek, de verse kruiden op je BBQ, buiten eten met je vrienden, dagdromen in je hangmat.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
column triffids foto 2

Een tuin met ‘alleen bestrating, kunstgras en een paar potten’ is weinig 5D. Over smaak valt te twisten, maar een tuin die in één keer te overzien is, is niet alleen dodelijk saai, maar bevat meestal ook ontwerpfouten, getuige ook de voorbeelden van de facebookpagina ‘Stop de Verstening’.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
column triffids foto 4

Een pad wat niet in de kortste looplijn naar de voordeur loopt, waar niet is gedacht aan de afwatering en een ruimtelijk verdeling die ontbreekt. In dit geval loop je OP je tuin in plaats van IN je tuin.
Hoe zit het met de verticale elementen zoals een pergola, begroeid met klimplanten?
Hoe zit het met het spel van licht en schaduw van bomen? En hoe met geuren, kleuren en sfeer? Als je dan toch geld uitgeeft aan een nieuwe tuin, laat het dan een sfeervolle tuin zijn!
Een tuin zonder een dosis beplanting is voor mij als een interieur zonder gordijnen, wanddecoratie en woonaccessoires! Stel je voor dat je interieur alleen zou bestaan uit vloerafwerking, wanden, wat meubilair en een leuke pot. Hoe saai is dat?!

Image may be NSFW.
Clik here to view.
column triffids foto 5

De roep om onderhoudsvriendelijke tuinen is nog onverminderd groot, maar met ‘een paar leuke potten ofzo’ haal je jezelf toch een berg werk op de hals. Het grote nadeel van planten in potten is, dat je ze bij 30 ̊C, of bij droog weer met veel wind, drie keer per dag water moet geven. Verdroogde planten in een pot in een versteende tuin zien er des te triester uit. Gelukkig is de ‘ofzo’ in de wens een opening voor andere ideeën.

Dan komt het punt ‘beplanting’ tijdens het schetsen aan de orde. Zo’n 50% van het groen zou hoger moeten zijn dan 90 cm, volgens de regels van Tuingeluk. Voor menig klant is dat Science Fiction. ‘HOGER DAN 90 CM?!’ vraagt men dan met een angstige blik, alsof ik de tuin wil vol planten met Triffids!
Als in een kleine tuin een kleine boom geen optie is, dan kun je met hagen, siergrassen en Fargesia’s toch makkelijk 1 tot 2 meter hoogte halen, zonder al te veel onderhoud. Het noemen van het woord ‘bamboe’, terwijl je de Fargesia (niet woekerende soort) bedoelt, roept eveneens horrorbeelden op. Het ontbreekt er aan dat bamboes vleesetend zijn, anders was de vergelijking met de Triffids voor velen nog een treffende.
Maar de angst voor planten die aan de wandel gaan is groot. Stel je voor zeg, dat ze uitdijen of zich 10 cm naar links of naar rechts verplaatsen?! Brrrrrr.
De angst voor orde en netheid is een beetje doorgeslagen: vinden we het op onze vakantiebestemming toch zeer charmant, dat gras en onkruid tussen de keitjes en de bestrating van een terras in de mediterraan, thuis aangekomen weten we niet hoe snel de krabber, de onkruidbrander of erger: bestrijdingsmiddelen moeten hanteren tussen de voegen van de terrastegels en zijn we de romantiek van die vakantie zomaar vergeten!
Ik zie nóg wel een vergelijking met ‘de Triffids’. Het schetst mijn verbazing, dat menig collega in de groenbranche de laatste jaren zelf ook aardig blind is geworden voor het toepassen van voldoende groen in de tuin. Laten we onze ogen, en die van onze klanten, weer openen voor sfeer, gezelligheid, maar ook voor natuur en biodiversiteit.

‘De Triffids’, Nederlandse bewerking van het hoorspel ‘The Day of the Triffids’van John Wyndham : http://www.hoorspelweb.com/SF/deTriffids.htm

Column: Binnen-buitenkamer, uit mijn bovenkamer.
De interieurbranche loopt mijlenver voor op de tuinbranche. Interieurvoorbeelden in de media spreken voor zich, maar voor de tuin ontspruit uit menig brein ridicule (tuinmode)ideeën.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Sint-Pietersplein in Rome wederom in Hollandse Lentebloei

“Bedankt voor die Bloemen”. Dit horen miljoenen mensen tijdens de paasviering. De paus spreekt deze legendarische woorden jaarlijks uit, en daarmee richt hij een woord van dank aan de Nederlandse sierteeltsector, die ten tijde van de paasviering voor de bloemen- en bomenpracht op het Sint-Pietersplein zorg draagt.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
unnamed (2)

De bloemenhulde wordt in opdracht van Bloemenbureau Holland en iBulb uitgevoerd. Wat begon als een eenmalige bloemversiering in 1985, is uitgegroeid tot een waardevolle traditie. De Nederlandse kleurpracht is voornamelijk in geel en wit en onderstreept daarmee de paasboodschap van licht en blijdschap.

Twee dagen lang hebben meer dan 25 arrangeurs en bloemisten doorgewerkt om de bloemen, planten en bomen te verwerken. De producten zijn gebruikt in tientallen arrangementen, aangelegde terrassen, rondom het altaar, op de trappen en het balkon.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
unnamed (3)

Pracht en kracht
Miljoenen televisiekijkers over de hele wereld kijken jaarlijks naar de paasviering en zijn getuige van het uitspreken van het Urbi et orbi door paus Franciscus, de zegen over stad en wereld. Tegelijkertijd ervaren zij de bijzondere pracht en kracht van bloemen en planten. Kortom, de paasviering vormt een prachtig decor voor Nederlandse kwekers en handelaren in bloemen, bolbloemen, planten en bomen om hun unieke producten aan de wereld te laten zien.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
unnamed (4)

Geschiedenis
De bloemen en planten uit Nederland vormen een vast onderdeel van de paasmis. In 1985 werd daarvoor de basis gelegd. De Nederlandse arrangeur Nic van der Voort, die in eigen land geregeld kerkelijke feesten in de bloemen zette, werd uitgenodigd om dat ook te doen in Rome tijdens de zaligverklaring van de Nederlandse priester Titus Brandsma. Daar werd het idee geboren om dit ook tijdens de paasviering te doen. Er werden snel afspraken gemaakt om al tijdens het naderende paasfeest van 1986 acte de présence te kunnen geven. En dat lukte.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
unnamed (5)
Vanaf het eerste jaar heeft de paus de Nederlandse delegatie op audiëntie ontvangen om zijn waardering en dank uit te spreken voor de bijdrage die zij leveren aan de paasmis. Tot grote verrassing van de Nederlanders sprak paus Johannes Paulus II die waardering ook uit tijdens zijn paasgroet van 1989. ‘Bedankt voor de bloemen uit Nederland’ is inmiddels een gevleugelde uitspraak in de Nederlandse taal.

Eervolle opdracht
In al die jaren is het uitgegroeid tot een project van omvang, geleid door Charles van der Voort. Inmiddels worden tien terrassen ingericht rondom het altaar, worden de trappen en het balkon gebruikt, en zelfs op het plein worden bloemen geplaatst. Het team van arrangeurs en bloemisten is inmiddels uitgegroeid tot 25 mensen. Een aantal doet al mee vanaf de eerste editie. Ze zijn trots op de bijdrage aan de viering van de paasmis op het Sint-Pietersplein. Bloemen en planten in lentebloei passen goed bij het feest van licht en wederopstanding. In Rome zijn de sierteeltspecialisten uit Nederland inmiddels graag geziene gasten. Dat blijkt wel uit de hartelijke ontvangst die Rome en het Vaticaan voor hen in petto hebben. Als de arrangeurs op zaterdagochtend om 6.00 uur met hun werk op het plein beginnen, zorgt het Vaticaan dat het ontbijt klaarstaat op het plein.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

De oudste Oranjerie van Nederland

Image may be NSFW.
Clik here to view.
25 hcg kr_1
De Oranjerie van Hortus Leiden

Om de niet winterharde, vaak exotische planten die ontdekkingsreizigers in de 17de eeuw meenamen na hun verre reizen te kunnen laten overwinteren ontstonden de eerste Oranjerieën.  Een Oranjerie is een betonnen gebouw met zoveel mogelijk glas op het zuiden gericht. Het waren vaak de welgestelden die zich er een konden veroorloven maar ook de rijke universiteiten hadden vaak een Oranjerie.  De naam ‘oranjerie’ is ontstaan omdat men een voorkeur had voor het telen van citrusplanten.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
18 hcg kr_1

Behalve ramen in de muur en soms ook in het dak, is er meestal een warmtebron aanwezig om de temperatuur hoog te houden. Het idee om bepaalde planten te beschermen tegen de elementen is op zich vrij oud.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
26 hcg kr_1

De Romeinen bouwden al eenvoudige kassen van mica om de groei van komkommers te bespoedigen. Hierna zou het concept lange tijd in Zuid-Europa blijven hangen. Zo is er bewijs dat er in 1385 in Zuid-Frankrijk een glazen paviljoen stond, ook met ramen op het zuiden, waarin bloemen werden gekweekt.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
16 hcg kr_1

Het begin van het beschermd tuinieren en daarmee van de oranjerie, vond  plaats in Pisa (1544) en Padua (1545). Op de universiteiten van deze steden werden de eerste botanische tuinen van Europa geopend. Vanaf dat moment zorgde de wisselwerking tussen de groeiende interesse voor botanische studies enerzijds en ontdekkingsreizen anderzijds voor toenemende kennis over en uitvoering van gecontroleerde teelt. Het Oranjerie-concept kreeg ook bekendheid doordat één van de rijkste families van Europa, de Duitse familie Fugger, in 1535 ook al een gebouwtje had voor beschermde plantenteelt.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
17 hcg kr_1

In Nederland werd de Hortus van Leiden rond het einde van de 16de eeuw verblijd met een zogeheten ‘ambulacrum’. Dit was een van luiken voorziene bewaarplaats voor niet-winterharde gewassen. Dit telt als de oudste oranjerie van Nederland. Feitelijk was het niet meer dan een afgesloten ruimte die in de koude Noord-Europese winters konden worden verwarmt. Pas later kwam het besef dat planten in deze periode ook behoefte aan licht hebben.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
01 hcg kr

In de 17de eeuw krijgt de oranjerie meer bekendheid en raakt zelfs in de mode. Dat begint in de Republiek der Verenigde Nederlanden, waar de zeevaart op dat moment op zijn hoogtepunt is.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
10 hcg kr

Nog gedurende de eerste helft van deze eeuw slaat het enthousiasme over naar Engeland. In die periode waren de verhoudingen tussen beide staten bijzonder warm. Ze hadden samen opgetrokken tegen de Habsburgers, hadden in 1588 samen de Spaanse Armada verslagen en Engeland had de Republiek gesteund tijdens de 80-jarige oorlog. Binnen dat vriendschappelijke klimaat duurde het niet lang voordat een spectaculaire nieuwigheid als de oranjerie de Noordzee overstak.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Sophora microphylla
Sophora microphylla

Een belangrijke wegbereider bij de popularisering van de oranjerie was Jan Commelin (1626-1692). Dat was een bekende Nederlandse botanicus en professor plantkunde. Hij was één van de mede-oprichters van de Hortus Botanicus in Amsterdam en verdiende een fortuin met de verkoop van medicinale planten aan apothekers en ziekenhuizen.
Commelin was botanicus in een tijd dat zeevaarders thuiskwamen met tal van planten uit streken als Afrika, Indonesië en ook Zuid-Europa. Bovendien had hij uitstekende contacten bij de VOC. Later in zijn leven gaat hij veel van deze planten dan ook in kasachtige gebouwen telen op zijn buitenverblijf Zuyderhout in Haarlem. In 1676 publiceerde hij tenslotte ‘Nederlandtze Hesperides’ een eerste standaardwerk over het houden van citrusplanten in een noordelijk klimaat.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Pittosporum undulatum
Pittosporum undulatum

Ondertussen was de oranjerie trouwens niet meer de enige vorm van beschermde plantenteelt, want de serre of wintertuin en het palmenhuis kwamen ondertussen ook voor.

Veel historische en met name ook grotere oranjerieën zijn gerestaureerd en worden nu vaak uitgebaat als restaurant en/of als gelegenheid voor bruiloften en partijen. Enkele historische oranjerieën zijn als toeristische attractie te bezoeken.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
 Trachycarpus fortunei
Trachycarpus fortunei
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Cordyline stricta
Cordyline stricta
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Podocarpus macrophylla
Podocarpus macrophylla
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Rahpiolepis umbellata
Rahpiolepis umbellata

Hortus Botanicus Leiden – Hortus Botanicus Amsterdam – De OranjerieverenigingDier en Natuur Info

Fotografie op de Hortus Botanicus Leiden: Hans Clauzing

Hans Clauzing geeft ook regelmatig fotografie-workshops op de Hortus in Leiden, kijk hier voor meer informatie.

Ga naar de Welkom-pagina

Image may be NSFW.
Clik here to view.

De sprookjesachtige tuinen van Penhurst Place in Kent

Image may be NSFW.
Clik here to view.
php2

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Penhurst Place het zwaar te verduren. Om de kosten van de restauratie te kunnen bekostigen werd het huis met zijn prachtige tuinen in 1946 opengesteld voor publiek. Penhust Place and Gardens is een van de fraaiste tuinen van Engeland en nog steeds in private handen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
php12

Het was in 1338 dat Sir John de Pulteney op zoek ging naar een terrein waar hij zijn hobby: het doodschieten van dieren, kon beoefenen. Sir John was destijds al de eigenaar van twee aardige optrekjes in Londen en besloot te gaan zoeken in het graafschap Kent.

Al snel liet hij zijn oog vallen op deze lap grond  wat toendertijd op een halve dag rijden van Londen lag. In 1341 was de eerste bebouwing een feit. Na enkele malen van eigenaar te zijn gewisseld kwam Penhurst in 1521 in handen van Koning Henry Vlll die het ook voor de jacht ging gebruiken. Een jaar later schenkt hij Penhurst Place aan Sir William Sidney. Sinds 1522 is het landgoed binnen deze familie gebleven.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
php5

Een groot gedeelte van de formele tuinen is sinds 1392 ommuurd. Dit gebeurde om het huis te beschermen tegen een dreigende buitenlandse invasie.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
php11

Binnen de muren heeft de tuin een formeel karakter en is de tuin verdeeld in de zogenaamde tuinkamers. Buiten de muren is een tuin ontstaan in de bekende landschapsstijl. Het landgoed is 48 hectare groot inclusief de 11 ha formele ommuurde tuin. Van de tuin, die een van de oudste van Engeland in private handen is, zijn de eerste ontwerpen bekend vanaf 1341.

De lente is voor de huidige tuinbaas Cory Furness zijn favoriete seizoen. Nu de bloesem overal in de tuinen volop te zien is kijkt hij uit naar de vele pioenrozen die de tuinen kleuren in het voorjaar. De vele gele tulpen in de Italiaanse tuin heeft hij vorig jaar moeten verwijderen. De gele tulpen verkleurde naar rood, waarschijnlijk door een virus. De blauwe en gele borders zijn dit jaar voorzien van veel nieuwe vaste planten. Ook zullen er dit jaar nieuwe irissen zijn te bewonderen. Speciaal voor Penhurst zijn de soorten: ‘Penshurst Yellow’ en ‘Penshurst Blue’ gekweekt. Elk jaar wordt de formele tuin rijkelijk van paardemest voorzien. Er gaat wel zo’n 80 m3 paardemest in de tuin. Helaas moest hij vorig jaar, door een zware storm,  afscheid nemen van enkele beeldbepalende bomen.

Veel van het landgoed is door de eeuwen heen goed bewaard gebleven. Mede hierdoor wordt het landgoed vaak gebruikt als locatie voor het opnemen van films.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
php10

Een geur en kleur explosie in dit veld met lavendel en rozen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
php1
Uitzicht op de parterre met aan beide zijden de tuinkamers omkaderd met hagen van Taxus.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
php9
De oude fruitgaard met een onderbeplanting van o.a tulpen.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
php3
Borders met vaste planten en heesters.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
php7
Engelsen zijn gek op Narcissen, op Penhurst Place mogen zij dan ook niet ontbreken.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
php4
Een formeel gedeelte van de tuin. Op de achtergrond Penhurst House.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
php6
Image may be NSFW.
Clik here to view.
php13

www.penhurstplace.com


Tagged: Best bezochte tuinen van Engeland, Britse tuinen, Cory Furness, Garden, Garden Design, NGS, Penhurst Place, RHS, Tuinen in Kent Image may be NSFW.
Clik here to view.

Ton ter Linden – Van Jac. P. Thijssepark tot De Veenhoop

In de provincie Friesland, in het noorden van Nederland, hebben de tuinontwerpers kunstschilder Ton ter Linden (78) en zijn partner fotograaf Gert Tabak (56), een  tuin aangelegd rond hun landhuis. 

Image may be NSFW.
Clik here to view.
 Spetterende kleuren in juli
Spetterende kleuren in juli

Dutch Wave

Ton ter Linden wordt gezien, net als Piet Oudolf en Henk Gerritsen, als één van de protagonisten van, zoals het tegenwoordig genoemd wordt The Dutch Wave. Deze beweging begon in de jaren ’80 van de vorige eeuw doordat er behoefte was aan een vrijere en meer ongedwongen manier van tuinieren. De tijd was er blijkbaar rijp voor want onafhankelijk van elkaar groeide een groep sympathisanten. Er kwamen steeds meer gelijkgestemde kwekers, schrijvers, fotografen, zaadtelers en tuinontwerpers bij die allen min of meer de natuur als uitgangspunt hadden. Zij ontwikkelden zich tegelijkertijd, en onafhankelijk van elkaar, maar hadden onderling een goed contact en wisselden planten en ideeën uit. Niemand is op zijn eilandje blijven zitten; dat is wel een bijzonder en uniek kenmerk van dit kleurrijke gezelschap.

Thijssepark

De jeugdige Amsterdammer Ter Linden kwam in de beginjaren ’50, toen hij dierenverzorger was in Artis, via de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie, in contact met het Thijssepark in Amstelveen. Dit heempark dat op een bijzondere manier wordt onderhouden, inspireerde Ton enorm. De schoonheid van verschillende delen van het park legde hij vast met potlood of pastelkrijt. Het viel op dat de manier van onderhoud wel heel speciaal was: goed opgeleide tuinmannen waren overal in het park handmatig aan het wieden met een tuindersmes. De toplaag van de aarde wordt op deze manier zoveel mogelijk intact gehouden, zodat er een mooie ‘oerbodem’ ontstaat waardoor het bodemleven, maar ook de waterhuishouding, niet verstoord wordt.
Nog regelmatig laten Ter Linden en Tabak zich in het voorjaar door dit park inspireren.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Detail van de Voorjaarstuin (begin juni)
Detail van de Voorjaarstuin (begin juni)

Van Ruinen naar Limburg

Vanaf 1970 paste Ton ter Linden de ‘Thijssepark-manier’ van onderhoud toe in zijn eigen tuinen in Ruinen. Dit tuinencomplex van 1½ ha. werd in de jaren ’90 internationaal bekend. Ton combineerde die manier van onderhoud met zijn aangeboren gevoel voor esthetiek en kleur. Weelderige borders met vaak hoge planten die door elkaar heen weven in mooie kleurlijnen waren het resultaat van jarenlang experimenteren. Als geen ander wist deze autodidact op een volkomen gevoelsmatige manier natuur en cultuur te combineren. In een stijl die te omschrijven valt als impressionistisch, op een geheel ongedwongen en vrije manier, wars van conventies en historische dwang.

De belangstelling voor het tuinencomplex in Ruinen groeide enorm. Ter Linden was elke dag, dus ook tijdens de openingsuren, in zijn borders aan het werk. Vriendin en schrijfster Hanne Cannegieter en zijn huidige partner Gert Tabak hadden de dagelijkse leiding over het groeiende bedrijf. Het onafgebroken werken in de borders kwam hoofdzakelijk op Ton neer en dat werd in combinatie met de toenemende stroom bezoekers en de mondiale media-aandacht te zwaar. Hij besloot zijn levenswerk te verkopen. De mannen verhuisden eind 2000 naar Zuid Limburg. De dorpsboerderij had een zuidelijke uitstraling dus de heren legden een Mediterrane tuin aan met planten uit warmere streken, die soms nog maar net winterhard waren. Toch was ook toen de natuurlijke en losse stijl van Ton goed te herkennen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Detail Zonnige tuin (aug)
Detail Zonnige tuin (aug)

De aanleg van de tuin

Op zoek naar een stille, en minder toeristische, plek kwamen de heren in het jaar 2008 terecht in het buitengebied van De Veenhoop, een klein dorp in Friesland. Hun tegenwoordige huis ligt op een vierkante kavel van 3200 m2, omringd door weilanden. Rond het betrekkelijke nieuwe huis was toen nog geen tuin aangelegd. De enige erfenis van de vorige bewoners was een erg grote niervormige vijver achter het huis; de rest was ingezaaid met een grof gazonmengsel. Er werd lang gepiekerd over de vijver. Dempen was een mogelijke optie, maar ook zou de niervorm recht getrokken kunnen worden. Rechte lijnen hebben sterk de voorkeur bij de mannen, want de borders zijn all weelderig en rond genoeg. Toch werd gekozen om de vijver te behouden zoals ze was aangelegd. Borders rond deze vijver met veel siergrassen, vaste planten en heemplanten zouden een mooie link gaan vormen met het landschap.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Ton en medewerkster Frieda Mulder rusten even uit na het werk
Ton en medewerkster Frieda Mulder rusten even uit na het werk

Ondanks de altijd aanwezige wind werd niet gekozen om de tuin af te sluiten met heesters en bomen, zodat het landschap als het ware de tuin binnenkomt.
Prachtige rulle aarde kwam tevoorschijn toen het ‘gazon’ werd stuk gefreesd en afgevoerd. Een mooie combinatie van veen en zand, waar ook de mestvaalten van de boerderij die er ooit stond doorheen gemengd waren. Het hele grondstuk rond de vijver werd door Ton zo gemodelleerd dat er mooie zachte glooiingen ontstonden. Paden en terrassen werden aangelegd, pergola’s gezet, hagen geplant, een schuur en een kasje geplaatst en de borders uitgezet. Het terras achter het huis werd met de lager liggende vijver verbonden door een brede houten vlondertrap. Een mooie oplossing om huis en tuin tot een organisch en logisch geheel te maken.

Klik op foto:

Image may be NSFW.
Clik here to view.
in september langs de vijver
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Bootje voor het onderhoud van de vijver (juli)
Image may be NSFW.
Clik here to view.
de kas vanuit de Zonnige tuin (juli-aug)
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Detail Warme Voorjaarstuin (april-mei)
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Vanaf de 'Art-vlonder' een mooi uitzicht over het Friese platteland
Image may be NSFW.
Clik here to view.
zicht op de achterkant van het huis (augustus)
Image may be NSFW.
Clik here to view.
detail van de rozentuin (juli)

Borders componeren

De planten die Ter Linden gedurende het jaar had verzameld stonden ingekuild op een aantal plekken in de, nog kale, tuin. Voordat in oktober de borders ingeplant moesten worden heeft Ton ze bij elkaar gezocht en uitgelegd. Kleur, hoogte, transparantie, habitus, afwisseling in bloeiwijzen, maar vooral ook de sfeer (!) die planten uitstralen bepalen wat bij elkaar hoort. Hij heeft daar door de jaren heen, met vallen en opstaan, een feilloos gevoel voor ontwikkeld. Een groot voordeel is dat hij het eindresultaat goed kan visualiseren en naar dat ‘plaatje’ toe werkt. Beplantingsplannen werden wel gemaakt voor de tuinontwerpen van anderen, maar voor de eigen borders is dat niet gewenst. In volledige concentratie wordt er met de planten geschoven en daarbij wordt plaats vrij gehouden, gemarkeerd met tonkinstokken, voor de éénjarigen die er het volgend jaar in mei tussen gezet moeten worden. Als alles naar zijn zin is gaan de planten de grond in. Voor een nonchalant en natuurlijk effect worden er veel bollen van tulpen, sieruien en andere bolgewassen tussen gestrooid; op de plek waar ze vallen gaan ze de grond in.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
 Impressionistisch voorjaar
Impressionistisch voorjaar

Filosofie à la Ton

De borders, of liever gezegd de plantengemeenschappen, in de tuin van Ton moeten een natuurlijke uitstraling hebben. ‘Je mag niet zien dat er in de borders gewerkt wordt. Het moet eruit zien alsof de natuur het zelf zo heeft gecomponeerd’, is Ton zijn credo.
De beplanting mag nergens massief worden, daarom wordt er veel met hoge verticale beweeglijke vormen en siergrassen gewerkt. Het licht moet altijd door de beplanting heen kunnen spelen. Dat maakt het levendig, en bij bepaald zacht licht soms zelfs etherisch.
Sommige ijle planten, en ook bolgewassen, worden als repeterende kleurspatjes herhaald in de border. Deze herhaling zorgt voor een krachtig samenbindend effect. Een mooi voorbeeld is het gebruik van de Geranium pyrenaicum die in de Voorjaarstuin, met wolken lila kleine bloemetjes, alle kleuren en vormen samenbindt tot één geheel. In dezelfde border doen Aquilegia vulgaris hybr. in een eerder stadium hetzelfde.
Dit weven met planten is ook de reden dat Ton nooit een buxusvorm – voor het broodnodige wintergroen – of een hortensia in zijn composities zal dulden. Die planten zijn te massief en zullen voor een groen ‘gat’ zorgen als het hele bloeiende weefwerk op z’n mooist is.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
de Alliums in de Voorjaarstuin (juni)
de Alliums in de Voorjaarstuin (juni)

Ook krijgen de planten een bepaalde vrijheid. Ze worden niet opgesloten in buxushaagjes, zodat ze weelderig over het pad kunnen bloezen. Ze mogen zich uitzaaien, en imperialistische soorten worden niet geschuwd. Het gebruik van heemplanten in een plantengemeenschap met voornamelijk cultuurvariëteiten is voor Ton essentieel, maar soms wel lastig omdat ze snel veel plaats innemen. Uitgebloeide planten mogen blijven staan; zaaddozen en vruchten zijn een wezenlijk onderdeel van de algehele tuinbeleving.
Het is duidelijk dat de stijl van tuinieren van Ton ter Linden nogal arbeidsintensief is, want er moet dagelijks ingegrepen worden. De composities zijn allesbehalve statisch en veranderen voortdurend. Dat maakt deze manier van tuinieren voor hem zo spannend en intrigerend. Het is steeds alert zijn en zoeken naar de balans tussen cultuur en natuur; een voortdurend creatief proces.

Klik op foto:

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Siergrassen in september
Image may be NSFW.
Clik here to view.
De rozenpergola in juli
Image may be NSFW.
Clik here to view.
detail uit de heuvelborder (juli)
Image may be NSFW.
Clik here to view.
transparantie in juli
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Detail Rozentuin ( juli)
Image may be NSFW.
Clik here to view.
detail van de heuvelborder in juli
Image may be NSFW.
Clik here to view.
detail van het Zwarte bordertje (aug)
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Nevelige sfeer in juli
Image may be NSFW.
Clik here to view.
detail van de Zonnige tuin ( eind juli)

Ecologisch natuurlijk!

Voor Ton ter Linden is zijn manier van tuinieren onlosmakelijk verbonden met ecologie. Grote belangstelling en interesse in de natuur vertaalt zich in een diep respect. Hij is zich er terdege van bewust dat een tuin geen vrije natuur is, maar een gecultiveerde vorm. Het is voor hem belangrijk om goed voor het stuk grond te zorgen dat hij mag beheren, dus gebruikt hij geen chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Zijn visie dat een plant op de plek moet staan waar hij zich thuis voelt is ook één van de regels van het ecologisch tuinieren. Een dergelijke plant zal minder problemen geven of ziek worden. Ter Linden gaat altijd uit van de grondsoort en de omstandigheden en zoekt daar planten bij; en niet andersom. Het werkt averechts om een plant met veel kunst en vliegwerk in leven houden terwijl die plant eigenlijk andere omstandigheden nodig heeft. De bemesting is organisch: rozen krijgen bijvoorbeeld vergane paardenmest in de winter en in het voorjaar een handje basaltmeel en wat biologische rozenmeststof. Vanaf de beginjaren in Ruinen gebruikt Ton basaltmeel om planten wat extra mineralen, sporenelementen en silicium te geven. Planten worden hierdoor steviger en weerbaarder, zodat ze minder snel aangetast of belaagd worden. ‘Actie en reactie’ is een wet in de natuur; het is goed te beseffen dat alles wat je doet gevolgen heeft.

De transformatie van kaal grasveld naar een biotoop met een grote diversiteit aan planten is vanzelfsprekend ook aantrekkelijk voor veel dieren. Langzamerhand kwamen er steeds meer vogels, vlinders en insecten, maar ook mollen, muizen, slakken en egels.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
 transparantie in juli
transparantie in juli

Werkwijze en onderhoud

De beplanting blijft de hele winter staan, alleen dat wat slijmerig wordt ruimt Ton op. De vaste planten, bolgewassen, siergrassen en éénjarigen drogen meestal mooi in. In maart knipt Ton met de heggenschaar de planten van boven naar beneden in kleine stukjes. Die verdroogde plantenresten blijven als een strooisel- of mulchlaag op de border liggen. Alleen de resten van grassen worden afgevoerd, omdat ze moeilijker verteren. De strooisellaag wordt mooi verdeeld en de border ziet er opgeruimd uit.
Zoals gezegd heeft Ton het wieden afgekeken bij het Thijssepark. In plaats van een tuindersmes gebruikt hij een aspergesteker als wiedstok. Hiermee haalt hij in het voorjaar eerst de grove onkruiden weg op de plaatsen waar hij het niet wil. In de volgende wiedronde wordt het teveel aan zaailingen weggehaald zonder de grond te verstoren.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Detail Voorjaarstuin (juni)
Detail Voorjaarstuin (juni)

Als de aarde door zijn gewicht ingedrukt is wipt Ton die plek met de wiedstok weer op, zodat er zuurstof bij komt en het evenwicht zich kan herstellen. Zo zijn er een aantal wiedrondes waarin ongewenste onkruiden en het teveel aan zaailingen van de cultuurplanten worden weggehaald. Dit is ook het moment om zaailingen te verplaatsen om op die manier een kleur of een markante vorm te herhalen in de border. Ook worden er plaatsen in de border vrij gehouden om er later éénjarigen in te zetten. Dit wieden en bijsturen gaat het hele seizoen door. Door dit wieden is Ter Linden altijd vlak bij de aarde bezig en ziet hij direct wat er wel en niet gebeurd. Dit dichtbij-contact geeft hem ook een enorme verbondenheid met de aarde. Behalve voor het maaien van het gazon in de boomgaard gebruikt Ton uit principe geen machines: alle klussen gebeuren met de hand.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Pennisetum 'Cassian' met Echinacea p. 'Magnus'
Pennisetum ‘Cassian’ met Echinacea p. ‘Magnus’

Om sommige topzware planten in de zomer een steuntje te geven prikt hij scherp aangepunte kale berkentakken in de grond: doeltreffend en onopvallend. De rozen die in de borders zijn toegepast worden gedurende het groeiseizoen steeds vrijgesteld, en dat geldt ook voor andere planten die bedreigd worden. Bijsturen en ingrijpen waar nodig is het hele seizoen aan de orde. In de herfst wordt er gedeeld, verplant en gereorganiseerd.
Nieuwe combinaties worden geplant en veel bollen bijgepoot. De visioenen van hoe het er na de winter uit zal zien maken dit jaargetijde wat draaglijker voor Ton ter Linden. En als de tuin in rust is komt de schildersezel weer wat vaker tevoorschijn.

Klik op foto:

Image may be NSFW.
Clik here to view.
detail van het Zwarte bordertje (aug)
Image may be NSFW.
Clik here to view.
sfeer in mei
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Alstroemeria aurea 'Orange King' en Lychnis chalcedonica
Image may be NSFW.
Clik here to view.
vorm en kleur (mei-juni)
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Allium 'Mount Everest' en Verbena hastata 'Rosea'
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Nevelige sfeer in juli
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Persicaria is onmisbaar (eind aug)

Tekst en foto’s Gert Tabak

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Gert fotografeert de Voorjaarstuin
Gert fotografeert de Voorjaarstuin

Ga naar Welkom-pagina


Tagged: De Veenhoop, Dutch Wave, Friese platteland, Gert Tabak, Hanne Cannegieter, Natuurlijke tuin, Piet Oudolf, Ton ter Linden, Tuinen in Ruinen, voorjaarstuin Image may be NSFW.
Clik here to view.

Ardennentuin van Noël van Mierlo een feest van verbindingen

Image may be NSFW.
Clik here to view.
nm1

Een natuurlijke waterloop, hardhout, leisteen, en een bosachtige beplanting zijn nog maar enkele elementen in dit ontwerp van Noël van Mierlo waarbij hij zich liet inspireren door het bosrijke landschap van de  Belgische ardennen.

De meeste van ons hebben de Ardennen wel eens bezocht en daar een boswandeling gemaakt. Allemaal hebben we daar onze eigen gedachten en gevoelens over. Toch zal een ieder van ons de karakteristieke eigenschappen van de Ardennen in deze tuin herkennen. Met zoveel ervaringsdeskundigen als vakkundige jury maakt dat de lat voor dit ontwerp hoog lag. Noël is dan ook met vlag en wimpel geslaagd in dit ontwerp waarbij alles als natuurlijk aanvoelt.  Veel van zijn ontwerpen werden met goud bekroond in grote landelijke tuinontwerp-competities.

Noël van Mierlo is een bezielt tuinontwerper die in zijn ontwerpen altijd de verbinding tussen architectuur en natuur zoekt. Hij zoekt graag het snijvlak op tussen het spontane van de natuur en verfijnde architectonische ingrepen die passen bij het woonhuis.

Noël van Mierlo:

‘De tuin neemt een belangrijke plek in ons leven in. Ze leent zich bij uitstek om er in te aarden. Om zó dicht bij je eigen natuur te komen’

Image may be NSFW.
Clik here to view.
nm3

Energie.

Een tuin is bij uitstek de plek waar we ons weer even kunnen opladen met nieuwe energie. Dat kan zijn als een plek om heerlijk in de zon te zitten of om even helemaal te verdwijnen van de rest van de wereld, bijvoorbeeld door je met de planten bezig te houden. Het is ondertussen ook wetenschappelijk bewezen dat groen een positieve bijdrage levert aan ons gevoel van welbehagen. Tuinontwerper Noël van Mierlo wist dit in ieder geval wel en hij brengt dan graag en met veel passie zijn opdrachtgevers in contact met de natuur.

Balans.

In dit ontwerp geïnspireerd op de Belgische Ardennen laat hij zien en voelen dat je door middel van het juiste beplantingsplan een bepaalde sfeer kan bereiken. Minstens net zo belangrijk als de juiste “Mood” is het verkrijgen van balans. Bomen, heesters en al de andere planten in uw tuin kunnen de verbinding vormen met het omringende landschap. De tuin wordt dan ervaren als vanzelfsprekend wat bijdraagt aan het gevoel van balans wat u ervaart in uw tuin.

Noël van Mierlo laat met dit tuinontwerp zien dat hij deze verbinding op een sublieme wijze kan vormgeven. Dit doet hij niet alleen met behulp van planten. De bouwkundige elementen, die hij desnoods zelf ontwerpt, dragen in dit ontwerp bij aan het gevoel van balans door allen dezelfde sfeer uit te stralen.

De gehele plek is ontworpen door Van Mierlo Tuinen: van het overloop zwembad, de trappartij met pergola en het paviljoen met roestige platen, tot de natuurlijke waterloop van zwerfstenen.

Uniek.

Het ontwerpen in een bepaalde stijl en daarmee je handtekening afgeven is de manier waarop veel ontwerpers nog steeds werken. Noël van Mierlo heeft dit ego-probleem in ieder geval niet. Hij werkt altijd vanuit de wens van zijn opdrachtgever. Dit maakt elke tuin van hem uniek en vanzelfsprekend divers.

Het is ook deze eigenschap die er voor zorgt dat hij, en terrecht, tot de top van de Nederlandse tuinarchitectuur behoort. Het is een moderne luxe tuin geworden, maar ook een natuurtuin voor de liefhebber. De natuur van de Ardennen is in dit ontwerp van Noël zelfs vanaf de foto’s voelbaar.

Verbinding.

Natuur en architectuur vinden elkaar moeiteloos in zijn ontwerp voor deze tuinbezitter. De architectuur van het huis komt de tuin binnen door o.a zijn ontwerp voor de overkapping. Ook door het gebruik van leisteen en ‘puur’ hout in door hemzelf ontworpen bouwkundige elementen dragen bij aan de eenwording van huis en tuin. De beplanting doet niet alleen aan de Ardennen denken maar ook aan het omringende boslandschap. Hierdoor voelt de tuin als  groter aan dan zij in werkelijkheid is.

Mede doordat deze tuineigenaar kleiner is gaan wonen is dit groter aanvoelen een belangrijk aspect. Dit geeft opnieuw aan dat deze tuinontwerper zich goed kan inleven in de gevoelens en wensen van zijn klant.

Zintuigen.

Elk ontwerp voor een tuin moet volgens Noël de zintuigen van haar bezoekers weten te ontwaken. Dit kan zijn door het gevoel wat de tuin geeft door het gebruik van o.a. kleur, geur en voelen. Een tuin moet je beleven en moet iets met je doen. Noël laat zijn opdrachtgevers in contact komen met een stukje (nagebootste) natuur wat als een vanzelfsprekendheid aanvoelt, alsof het er altijd al is geweest. Deze herkenbaarheid draagt bij aan het gevoel van balans en welbehagen die zijn klanten zo tevreden maken.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
nm4

Image may be NSFW.
Clik here to view.
nm5

De overkapping is ook ontworpen door Noël. Het afdak is gemaakt van bankirai-hout, glas en verzinkt staal. Het glas loopt door in het schuine dak voor meer lichtopbrengst. Bijzonder detail: de palen aan de buitenzijde lopen door de muur.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
nm8

Image may be NSFW.
Clik here to view.
nm9

Image may be NSFW.
Clik here to view.
nm10

Image may be NSFW.
Clik here to view.
nm11

www.vanmierlotuinen.nl 


Tagged: Garden Design, Gardens, Landscape Design, Landscaping, Natuurlijke tuin, Netherlands, Noël van Mierlo, Tuin-architectuur, Tuinieren in de lage landen, Tuinontwerp, Van Mierlo Tuinen Deurne Image may be NSFW.
Clik here to view.

Combineren met vaste planten in de border

Image may be NSFW.
Clik here to view.
garden : Peter Janke D

Vaste planten staan momenteel volop in de belangstelling. Deze groep planten heeft dan ook vele positieve eigenschappen waar we zeker gebruik van moeten maken. De keuze aan vaste planten is de laatste jaren flink veranderd en uitgebreid. 

Vaste planten kunnen een belangrijke rol spelen in allerlei tuinstijlen. Bij een klassieke border zijn eigenschappen zoals kleur en hoogte belangrijker dan bij een ‘natuurlijk’ ontwerp.

TIP: Gebruik een aantal dezelfde planten met een duidelijke structuur en verdeel deze over uw border. Weef hier vervolgens planten tussendoor met een verschillende bloeiwijze en bladvorm. Vul de gaten op met éénjarige planten en bollen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
detail van het Zwarte bordertje (aug)
Een border van Ton ter Linden in augustus.  Foto: Gert Tabak

Vaste planten hebben vaak vanaf het tweede jaar meer bloei. Het combineren met éénjarigen en bijvoorbeeld (verwilderings-) bollen kan er voor zorgen dat er in het eerste jaar al veel bloei is. Op den duur zullen de vaste planten groter worden waardoor er minder of geen plek is voor éénjarige planten.  De vroege bloeiers zoals tulpen zorgen voor extra kleur in het voorjaar, als de vaste planten nog maar net boven de grond komen. Zomerbloeiende bollen, zoals de sieruien, verdienen zeker ook een plekje in de beplanting. Daarnaast zijn heesters prima toe te passen. Rijke bloeiers zoals de bruidsbloem (Deutzia) en natuurlijk rozen zullen veel kleureffect geven.

  • Kijk hier voor meer informatie over verwilderingsbollen en knollen.
  • Kijk hier voor meer informatie over zomerbollen.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Detail Warme Voorjaarstuin (april-mei) van Ton ter Linden. Foto: Gert Tabak
Detail Warme Voorjaarstuin (april-mei) van Ton ter Linden. Foto: Gert Tabak

TIP: Een goede beplanting moet genoeg variatie in vormen hebben om er ook op een zwart-wit foto interessant uit te zien! 

Image may be NSFW.
Clik here to view.
border 24a

 De Bloeiwijze.

Een goede beplanting bestaat uit een combinatie van verschillende vormen van de bloeiwijze. en het blad.  Wanneer al de bloemen dezelfde vorm zouden hebben wordt het al gauw saai. Platte schermbloemen contrasteren beter met aarvormige bloemen dan met andere schermbloemen. Zet bijvoorbeeld lichtgeel duizendblad met platte bloemschermen naast kattenkruid en ridderspoor met violette aarvormige bloemen. Door een aantal soorten, combinaties en kleuren regelmatig te herhalen ontstaat er een geheel.

Een beknopt overzicht van de bloeiwijze met daarbij enkele voorbeelden:

Aren bestaan uit een stengel vol met kleine bloemen. Hoe dichter de bloemetjes bij elkaar zitten des te mooier is de vorm.Voorbeelden van dit soort planten zijn:

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Cimicifuga 'Queen of Sheba'
Cimicifuga ‘Queen of Sheba’

Pluimen zijn zacht van vorm en bestaan uit ontelbare bloemetjes. Pluimen zijn bewegelijk in de wind. Voorbeelden van pluimplanten zijn:

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Rodgersia pinnata
Rodgersia pinnata

Knopen en bollen bestaan uit dicht op elkaar zittende bloemetjes. In de zomer zijn het echte opvallende kleurpunten in de beplanting. Voorbeelden hiervan zijn:

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Monarda
Monarda

Schermen hebben een parapluvormige bloeiwijze, veel wilde planten bloeien op deze wijze.  Bij tuinen in de natuurstijl kunnen zij zorgen voor het ‘natuurlijke effect’. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Angelica gigas
  • Sedum spectabile
  • Molopospermum peloponnesiacum
  • Achillea ‘Terracotta’
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Angelica
Angelica

Filters zijn vaak transparante planten. Zij vormen een prachtig perspectief  wanneer u doorheen kijkt naar de planten die er achter staan. Vaak zijn dit schermen of grassen. Bijvoorbeeld:

  • Miscanthus sinensis
  • Sanguisorba tenuifolia/officinalis
  •  Molina caerulea
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Molinia
Molina

Bekijk hier een bericht over het ontwerpen van een natuurlijke tuin.

Sierwaarde van blad.

Bedenk dat een plant altijd maar een bepaalde tijd in bloei staat. Bij de een is de bloei langer dan de ander maar de periode dat hij niet bloeit is altijd langer. In deze periode is het de textuur van het blad wat het uiterlijk van de plant bepaald. Zorg dus voor variatie in bladvormen. Ook de kleur van het blad kan bepalend zijn bij uw keuze.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
SAM_1122
Verschillende structuren van hostablad

Blad kan smal zijn zoals bijvoorbeeld bij grassen. Breed en opvallend blad hebben de meeste hosta’s. Rodgersia heeft prachtig rood/bruine bladeren. Heuchera heeft vaak blad wat in verschillende kleuren in elkaar overgaat. Planten die van schaduw of een vochtige plek houden hebben vaak een interessante textuur, denk maar eens aan varens.

  • Bekijk een bericht over de Sussex Prairie Garden.
  • Bekijk een bericht over het werken met grassen.
  • Bekijk een bericht over de top 15 verwilderingsbollen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
herb_borders-25

TIPS:

  • Bij een klassieke border kunt u planten met een fijne textuur het beste voor in de border plaatsen.
  • Bij een natuurlijk ontwerp zijn planten met een fijne textuur meestal de hoogste planten.

Aan het werk.

In het geval van een grote border is het handig een vierkantenraster over het ontwerp te tekenen en de verdeling in meters in de tuin over te nemen, bijvoorbeeld met bamboestokjes of lijntjes wit zand. Laat de planten in de potjes zitten en verplaats ze net zo lang tot alles mooi verdeeld is.

Als er bollen in de border komen te staan, is het handig ze ook te verdelen. Het mooiste effect met bollen krijgt u als ze nonchalant over de border verdeeld. Plant nu alles in, waarbij de aarde rond de pollen goed wordt aangedrukt. Maak de wortels van potplanten voor het planten voorzichtig een beetje los.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
design : Peter Janke D

Nog meer tips:

  • Als u graag een kleurige border wilt maken dan is een zonnige plek belangrijk. Veel mooie borderplanten hebben nu eenmaal veel zon nodig om goed te kunnen groeien en bloeien.
  • Extra zaken waar u op kunt letten bij de plantenkeuze: winterhardheid, geur, wintersilhouet, vlinderplant, mooie zaaddozen, wintergroen.
  • Maak een mix van voorjaarsbloeiers, zomerbloeiers en herfstbloeiers zodat de border drie seizoenen lang kleur heeft.
  • Geef uw border een thema, zoals bijvoorbeeld een geurende border, een vlinderborder of een beplanting in een bepaalde kleurencombinatie.
  • De juiste plantafstand is belangrijk, elke plant moet zich goed kunnen ontwikkelen. Gemiddeld heeft u 9-16 planten per vierkante meter nodig.
  • Maak groepjes van minstens drie of vijf planten voor een mooie volle border en veel kleureffect.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
herb_borders-22


Tagged: Berberis, Berberis thunbergii, Celastrus orbiculatus, Cotinus coggygria, Garden Design, Gardens, Landscape Design, Nicotiana × sanderae, Photinia, Poterium, Rosa glauca, Shrub, Tuin-architectuur, Tuinieren in de lage landen, Tuinontwerp, Ulmus 'Atropurpurea', Vaste planten, Vaste planten voor de border Image may be NSFW.
Clik here to view.

Een vooruitblik op de RHS Chelsea Flower Show 2015

In de ruim honderd jaar dat de RHS Chelsea Flower Show bestaat heeft het groene evenement al veel veranderingen in de tuinarchitectuur en bloemen- en plantenteelt meegemaakt. Veel tuinstijlen hebben hier voor het eerst het licht gezien.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
polkadot2015

Nieuwe plant op RHS Chelsea Flower Show – Streptocarpus ‘Polka-Dot Purple van Dibleys

Wat in 1913 begon met de eerste tuinen in oosterse sferen waar de bonsaibomen hoogtij vierden waren het de rotstuinen rond de tijd van de Tweede Wereldoorlog en de Cottage Gardens van de jaren tachtig die ons leiden naar de hedendaagse beeldende ontwerpen. Al vanaf de eerste show in 1913 is het evenement de belangrijkste in zijn soort in de wereld.

Het aantal exposanten is in ruim honderd gegroeid van 244 tot de 500 die het dit jaar zijn. De show is zo populair dat op de publieksdagen de showtuinen vaak in file kunnen worden bekeken, in 1979 werd het zo druk dat de poorten zelf tijdelijk gesloten moesten worden. Naar verwachting zullen ook dit jaar weer rond de 165.000 bezoekers, vanuit alle windstreken, op het tuinfeest afkomen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
A/20B/11(M)

Nieuw op RHS Chelsea Flower Show – Rosa ‘Sir Walter Scott’ (‘Ausfalcon’) David Austin Roses

Chelsea geeft status.

Een prijsvermelding krijgen op de RHS Chelsea Flower Show geeft veel status. Voor tuinarchitecten en tuinontwerpers is het zo’n beetje het hoogst haalbare op het gebied van tuinshows en evenementen. Tuinarchitecten en ontwerpers zoals Dan Pearson, Jiny Blom, Adam Frost, Chris Beardshaw, Arne Maynard en Piet Oudolf gaven hun loopbaan een ‘Boost’ door het winnen van een prijs op deze show.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Dan Pearson
Dan Pearson

Dan Pearson terug in Chelsea

Na een periode van meer dan 10 jaar afwezig te zijn op de RHS Chelsea Flower Show gaat de Britse tuinontwerper Dan Pearson dit jaar weer voor goud.  Dan Pearson kreeg o.a. bekendheid door zijn eigen tuinshow op de Britse omroep en zijn ontwerpen voor de Maggie Centers en het Tokachi Forest in Japan. Een van de vijftien grote showtuinen op het evenement is van zijn hand: The Laurent Perrier – Chatworth Garden. Eerder won Dan Pearson al 5 belangrijke prijzen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Iris-‘Prince-Eugène’-photo-Cayeux-Iris

Nieuw op RHS Chelsea Flower Show – Iris ‘Prince Eugène’ van Iris Cayeux

Het hart van de RHS Chelsea Flower Show wordt gevormd door de honderden exposanten in en rond de grote tent(en). Kwekers showen hun nieuwste aanwinsten en bekendste producten. De 15 grote showtuinen zijn de grootste publiektrekkers op het evenement in Londen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Carien van Boxtel, eindelijk weer eens een Nederlandse vertegenwoordiging op Chelsea
Carien van Boxtel, eindelijk weer eens een Nederlandse ontwerp-vertegenwoordiging op Chelsea.

RHS Chelsea Flower Show 2015 heeft Hollands Tintje.

Als Nederlanders kunnen we dit jaar trots zijn op een Hollands tintje op de grootste tuinshow ter wereld. Carien van Boxtel gaat voor betonfabrikant Schellevis de aankleding van hun stand op Chelsea verzorgen.

Carien maakte enkele jaren geleden de switch van de advocatuur naar de tuinarchitectuur. Bekendheid kreeg zij o.a. door haar ontwerpen van enkele sociale tuinen, haar eigen grote tuin en haar beplantingsplannen met bloembollen voor bekende tuinen zoals de nieuwe tuin bij het Rijksmuseum.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
De 'Dutch Chocolate' tuin van Schellevis Beton (England) door Carien van Boxtel
De ‘Dutch Chocolate’ tuin van Schellevis Beton (England) door Carien van Boxtel

Haar creativiteit en harde werken hebben haar nu dus naar Londen gebracht.  Nog meer als bij een grote showtuin moet zij haar best doen om een opvallende presentatie te ontwerpen. Met als thema ´Dutch Chocolate´gaat zij in de tuin werken met, hoe kan het ook anders, veel bijzondere bollengewassen. Daarnaast werkt Carien van Boxtel met éénjarigen, vaste planten, rozen en een karaktervolle meerstammige Acer griseum. Alle planten in haar ontwerp zijn van Hollandse bodem.

Carien van Boxtel, ook wel de Nederlandse Sarah Raven genoemd, is een snel rijzende ster in de Nederlandse tuinarchitectuur. Hou haar naam in de gaten! Binnenkort een artikel in de PROFIEL-Serie over haar.

De tuin van Schellevis Beton ontworpen door Carien van Boxtel is te vinden op locatie: FR 35.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
rehmannia-magic-dragon.jpg-web

Nieuw op RHS Chelsea Flower Show – Rehmannia ‘Magic Dragon’ van Hardy’s Cottage Garden Plants.  Foto; Hayes Garden World

De Show Gardens in 2015

Veel aandacht van media en publiek gaan uit naar de 15 grote showtuinen en een zelfde aantal artisan en fresh gardens. Vanwege het tijdelijke karakter van deze tuinshow worden sponsoren opgeroepen om de tuin na het festival naar een permanente locatie te verhuizen. Veel van deze tuinen (16) komen bij zorginstellingen en in openbare parken.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
(RHS) RBC Waterscape Garden
(RHS) RBC Waterscape Garden (2014) door Hugo Bugg

Hier een overzicht van show-, artisan- en fresh Gardens van dit jaar:

Showtuinen; 

Klik op foto.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Hope in Vulnerability door Matthew Keighley
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Beauty of Islam Garden door Kamelia Bin Zaal
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Morgan Stanley Healthy Cities Garden door Chris Beardshaw
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Homebase Urban Retreat Garden door Adam Frost
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Cloudy Bay Garden door Harry en David Rich
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Royal Bank of Canada Garden door Matthew Wilson
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Viking Ocean Cruises Show Garden door Alan Gardner
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Hidden Beauty of Kranji door John Tan en Raymond Toh
Image may be NSFW.
Clik here to view.
The Living Legacy Garden door Andrew Wilson en Gavin McWilliam
Image may be NSFW.
Clik here to view.
The Time in Between Garden door Charlie Albone
Image may be NSFW.
Clik here to view.
The MG Retreat Garden door Jo Thompson
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Perfumer´s Garden door James Basson
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Laurent Perrier Chatsworth Garden door Dan Pearson
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Brewin Dolphin Garden door Darren Hawkes
Image may be NSFW.
Clik here to view.
The Telegraph Garden door Marcus Barnett

De Fresh Gardens:

  • Beyond our Borders – Sarah Eberle
  • Breakthrough Breast Cancer Garden – Ruth Willmott
  • The Fragrance Garden from Harrods – Sheena Seeks
  • Dark Matter Garden – Howard Miller Design Ltd.
  • Water Station –  Borut Benedejcic
  • Personal Universe Garden – Fuminari Todaka
  • Thinking of Peace – Tatyana Shynkarenko
  • The World Vision Garden –  John Warland
  • Pure Land Foundation Garden – Fernando Gonzalez
Image may be NSFW.
Clik here to view.
 Pure Land Foundation Garden door : Fernando Gonzalez
Pure Land Foundation Garden door  Fernando Gonzalez

De Artisan Gardens:

  • Runnymede Surrey Magna Carta 800th Anniversary Garden – A Touch of France Garden Design
  • The Evaders Garden – John Everiss
  • Breast Cancer Haven Garden –  Sarah Eberle and Tom Hare
  • Edo Garden – Ishihara Kazuyuki
  • The Old Forge for Motor Neurone Disease – Jodie Fedorko and Martin Anderson
  • The Sculptor Picnic Garden – Graham Bodle
  • Future Climate Info: A Trugmaker’s Garden – Serena Fremantle & Tina Vallis
  • The Brewers Yard Garden –  Bestall & Co Landscape Design
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Runnymede Surrey Magna Carta 800th Anniversary Garden ontworpen door A Touch of France Garden Design
Runnymede Surrey Magna Carta 800th Anniversary Garden ontworpen door A Touch of France Garden Design

Image may be NSFW.
Clik here to view.
rhs 13

De Telegraph Garden in 2013.

Algemene informatie.

De Royal Horticultural Society Chelsea Flower Show 2015

Dinsdag 19 tot en met zaterdag 23 mei 2015

Royal Hospital, Chelsea, London U.K.

Maandag 18 mei kunt u TuinenStruinen LIVE volgen vanaf de show op de sociale media.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
(RHS) RBC waterscape Garden 2014 ontwerp van Hugo Bugg
(RHS) RBC waterscape Garden  2014 ontwerp van Hugo Bugg

Meer foto’s van eerdere berichten over RHS Chelsea Flower Show 2012/2013/2014

Image may be NSFW.
Clik here to view.
rhs 37
Image may be NSFW.
Clik here to view.
rhs 33
Image may be NSFW.
Clik here to view.
rhs 14
Image may be NSFW.
Clik here to view.
rhs 38
Image may be NSFW.
Clik here to view.
rhs 40
Image may be NSFW.
Clik here to view.
rhs 23
Image may be NSFW.
Clik here to view.
rhs 35
Image may be NSFW.
Clik here to view.
The Secret Garden of Past en Present van Sutton Seeds
Image may be NSFW.
Clik here to view.
rhs 16
Image may be NSFW.
Clik here to view.
rhs 30
Image may be NSFW.
Clik here to view.
rhs 21
Image may be NSFW.
Clik here to view.
rhs 24
Image may be NSFW.
Clik here to view.
rhs 41
Image may be NSFW.
Clik here to view.
rhs 20
Image may be NSFW.
Clik here to view.
East Village London Garden
Image may be NSFW.
Clik here to view.
rhs 36
Image may be NSFW.
Clik here to view.
rhs 42
Image may be NSFW.
Clik here to view.
rhs 32
Image may be NSFW.
Clik here to view.
rhs 22
Image may be NSFW.
Clik here to view.
rhs 34
Image may be NSFW.
Clik here to view.
rhs 31
Image may be NSFW.
Clik here to view.
'Sowing the Seeds of Change'HomeBase Garden
Image may be NSFW.
Clik here to view.
rhs 39

De coverfoto is een ontwerp van Prof. Nigel Dunnett

GA NAAR DE WELKOM-PAGINA (HOME)


Tagged: Arne Maynard, Carien van Boxtel, Chelsea Flower Show, Hugo Bugg, Piet Oudolf, RHS, RHS Chelsea Flower Show, Schellevis Beton Image may be NSFW.
Clik here to view.

Een nieuwe keukentuin tussen oude muren in Sussex

Image may be NSFW.
Clik here to view.
sus1

Iedere tuinier weet maar al te goed dat als je even niet oplet de natuur zijn slag slaat. Voor je het weet staat de tuin vol met inheemse flora. Dit overkwam ook deze bezitter van een groot landgoed in Sussex. De grote ommuurde tuin was volledig overwoekerd. De Britse tuinontwerper Arne Maynard is gespecialiseerd om in dit soort chaos de orde en structuur terug te brengen in de tuin.

Wanneer er een tuinhistorisch onderzoek is verricht gaat Arne Maynard aan de slag met een plan van aanpak. Van oudsher zijn de ommuurde gedeeltes van een tuin de keukentuin. Heel logisch zijn deze tuingedeeltes ook gesitueerd naast de keuken. Een ommuurde tuin heeft zijn eigen microklimaat en beschermd tegen dieren.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
sus2

Het ommuurde gedeelte van deze tuin is naar huidige maatstaven veel te groot voor de behoefte van zijn bezitters. Arne Maynard heeft dan ook bij deze keukentuin enkele elementen toegevoegd. Langs de randen van de tuin kwamen grote borders vol bloemige planten. Veel keukentuinen hebben een gedeelte met bloemen die gebruikt werden om het huis te decoreren. Bij deze tuin heeft dit element een modern uiterlijk gekregen en dienen de bloemen voor decoratie van de keukentuin.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
sus3

In het ontwerp van Arne ontstonden er complete bloemenweides. De beukenbomen in vormsnoei zorgen hier voor contrast en verwijzen naar de lange geschiedenis van de tuin. Een ander modern element is het verzonken gazon in spiraalvorm.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
sus4
Image may be NSFW.
Clik here to view.
sus5
Image may be NSFW.
Clik here to view.
sus6

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Blad UK AM final.idml
In september van dit jaar komt het derde tuinboek van Arne Maynard uit. De boeken zijn al te bestellen. Snelle kopers maken kans op een gesigneerd exemplaar. Kijk hier voor meer informatie.


Tagged: Arne Maynard, Engeland, Garden, Garden Design, Keukentuin, Kichen Garden, Landgoed, Sussex Image may be NSFW.
Clik here to view.

Ulf Nordfjell haalt inspiratie uit Zweedse natuur

Image may be NSFW.
Clik here to view.
ulf-2009-5
Het ruige Zweedse landschap is een blijvende inspiratiebron voor tuin en landschapsarchitect Ulf Nordfjell. In zijn hoofdzakelijk moderne ontwerpen wordt de connectie met natuur gelegd door het gebruik van natuurlijke elementen en zijn beplantingen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
olerup-61

Ulf Nordfjell groeit op in het ruige noorden van Zweden als zoon van een boswachter. Vanaf zijn jeugd heeft hij al een diep respect voor het milieu.

Ik denk dat de Zweedse natuur altijd aanwezig is in mijn ontwerpen. Ik gebruik graag natuurlijke materialen maar de structuur van mijn parken en tuinen is altijd modern. In combinatie met erg sterke design-elementen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Tuin van Nordfjell in het Zweedse Olerup.
Tuin van Nordfjell in het Zweedse Olerup.

In de jaren zeventig en tachtig krijgt Nordfjell, vooral in het noorden van Zweden, bekendheid als ontwerper van eigentijds keramiek. Zijn succes als pottenbakker heeft een grote invloed op zijn verdere carriere. Zowel in kleine als grote projecten  ontwerpt hij niet alleen de vormgeving en de beplanting maar ook de hekken, meubels, pergola’s, plantenbakken, klimstructuren en verlichting. Soms gebruikt hij kant en klare producten maar meestal moeten zij op zijn aanwijzingen worden gemaakt.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
no3

De Zweedse ontwerper wordt veelal gevraagd voor grote projecten zoals parken en tentoonstellingen maar elk jaar maakt hij tijd vrij voor zijn grote passie:  het ontwerpen van kleine privétuinen. Elk jaar ontwerpt hij er minimaal twee omdat hij het een uitdaging vindt met een klein budget en met veel precisie te moeten werken.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Strakke lijnen en veel water.
Strakke lijnen en veel water.

Het opgroeien in de natuur van het hoge noorden geeft hem een enorme plantenkennis. Deze kennis van vooral inheemse plantengemeenschappen verrijken zijn ontwerpen. Als jong kind gaf hij zijn zakgeld uit aan het kopen van planten. Zijn eerste aankoop was schapegras – Festuca ovina – het is nu een van de vele grassen die hij in zijn ontwerpen gebruikt.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Many different varieties of grasses.

Ulf Nordfjell gebruikt zoveel mogelijk grassen en vaste planten. De keuze aan vaste planten is in Zweden meer beperkt als bij ons. Veel van de vaste planten zijn gewoonweg niet winterhard genoeg voor de strenge Zweedse winters. Veel laatbloeiers zoals de asters van Noord-Amerika kan hij niet gebruiken vanwege de vroeg invallende winters in het noorden van Zweden. Ulf heeft deze beperking gedeeltelijk opgelost door een strenge selectie te maken van vaste planten die hier wel willen groeien. Deze selectie vaste planten samen met grassen en eenjarigen vormen zijn werkbare sortiment. De eenjarigen zijn van belang voor het verkrijgen van kleur aan het begin en einde van het seizoen in een land met een door de lage temperaturen kort bloeiseizoen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Fresh green and white tones.

In 2007 wint hij een gouden medaille op de RHS Chelsea Flower Show met zijn tuin: A tribute to Linnaeus. Dit succes werd vervolgd door een “Best in Show” en nogmaals goud voor zijn ontwerp in 2009 voor “The Daily Telegraph Garden”.

Vanaf de tijd van Linnaeus tot het modernisme van de jaren vijftig hebben wij in Zweden geleerd om architectuur simpel te houden. Zo wil ik ook graag mijn ontwerpen simpel houden.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Hardhouten zuilen vormen een markant geheel.
Hardhouten zuilen vormen een markant geheel.

De winnende tuin van Nordfjell op de RHS Chelsea Flower Show 2007, A Tribute to Linnaeus, wordt na de show opnieuw opgebouwd in de botanische tuin van Göteborg.

Zijn eigen tuin ligt zo’n 700 km boven Stockholm.  Het heftige klimaat in deze streek is de perfecte plek voor Ulf om planten te testen voor zijn ontwerpen. Het licht in het noorden is zacht en dus ideaal om subtiele kleurcombinaties uit te proberen. Eenmaal geperfectioneerd kunnen deze plantcombinaties een plek krijgen in de vele tuinen en parken die hij in heel Zweden heeft ontworpen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Hout is prominent aanwezig bij Nordfjell ontwerpen.
Hout is prominent aanwezig bij Nordfjell ontwerpen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
f10


Tagged: Chelsea Flower Show, Gothenburg, Nordfjell, Stockholm, Sweden, The Daily Telegraph, Ulf Nordfjell Image may be NSFW.
Clik here to view.

De nieuwe rozen van David Austin in 2015

De Engelse rozenkwekers David Austin en zoon David Austin Jr. brengen elk jaar tussen de drie tot zes nieuwe rozenvarieteiten op de markt. Dit jaar zijn het een kleine drie nieuwe rozen.

Met de hand worden er jaarlijks 150.000 kruisbestuivingen gemaakt, deze produceren 400.000 zaden. Van deze zaden ontkiemen er zo’n 250.000 stuks. Na negen jaar van proeven doorstaan komt er een nieuwe varieteit bij in het sortiment van ruim 800.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Olivia Rose Austin (Ausmixture)  David Austin Recommended Variety
Olivia Rose Austin (Ausmixture)
David Austin Recommended Variety

Rosa ‘Olivia Rose Austin’ draagt de naam van de dochter van Austin Jr. Deze roos is zeer ziektebestendig. David Austin noemt het zijn beste roos tot nu toe. Ook deze roos van David Austin heeft het uiterlijk van een ouderwetse Engelse roos. De bloem is prachtig van knop tot uiteindelijke bloem. De bloemen zijn licht roze en hebben een sterk fruitige geur.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
The Poet's Wife (Auswhisper)  David Austin Recommended Variety
The Poet’s Wife (Auswhisper)
David Austin Recommended Variety

Rosa ‘The Poet’s Wife’ heeft prachtig gevulde gele bloemen. Deze bloemen hebben een nette buitenste ring van bloemblaadjes, deze omsluiten een informele groep van bloemblaadjes. De groeiwijze is laag en rond wat het een ideale roos maakt voor een plaats aan de voorzijde van de border. De geur is citroenachtig en wordt voller en zoeter tijdens de bloei.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
The Lady of the Lake (Ausherbert)  David Austin Recommended Variety
The Lady of the Lake (Ausherbert)
David Austin Recommended Variety

Rosa ‘The Lady of the Lake’ is een klimmer/rambler. De semi-gevulde grote bloemen hangen in trossen aan de lange flexibele takken. Deze rambler kent een snelle groei. De open bloemen zijn prachtig met hun gouden meeldraden. De bloemen hebben een frisse citrusgeur. Lady of the Lake dankt haar naam uit het gelijknamige gedicht van Sir Walter Scott.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Davidaustin 3


Tagged: David Austin Rozen, Engelse rozen, geurende rozen, Rosa, Rosa 'Olivia Rose Austi, Roses, Rozen Image may be NSFW.
Clik here to view.

Borde Hill Gardens van Kolonel Stephenson Robert Clarke mag je niet missen!

Borde Hill Gardens gelegen in Cuckfield, in het graafschap Sussex, mag u absoluut niet missen wanneer er een tuinreis naar Engeland wordt gemaakt. Rond 1900 waren het de planten van grote expeditie’s naar o.a: de Himalaya’s, China, Burma, Tasmanië en de Andes die hun plek vonden in deze tuin.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Daffodils%2520looking%2520East

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Bottle%2520brush%2520-%2520P1010277

Geschiedenis.

De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot het jaar 1598. In dit jaar is Borde Hill House gebouwd door Sir Stephen Borde wiens familie er generaties lang woonde. Na in handen te zijn geweest van nog enkele families komt het landgoed in 1892 in het bezit van de familie Clarke. Kolonel Stephenson Robert Clarke was beschermheer van enkele grote plantenverzamelaars.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Azaleas%252B%2520House%2520D%2520St%2520R%252010mdm_%25204

De Tuinen.

Het in Tudorstijl gebouwde landhuis uit 1598 vormt een prachtige achtergrond van de 17 ha formele tuinen. Het formele gedeelte is ruim honderd jaar oud en verdeeld in een aantal tuinkamers met elk hun eigen karakter en stijl. Veel van de planten vonden hier hun nieuwe thuis na een lange tocht vanuit Azië of Zuid-Amerika.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Main%2520lawn-1445

Azalea Ring

Dit gedeelte van de tuin was het eerste onderdeel dat Kolonel Clarke heeft beplant. De tuin beleefd een zwaar moment in 1987, de bekende grote storm in dit jaar laat een zwaar beschadigde tuin achter. Gelukkig zijn er een aantal historische exemplaren van bomen zoals Magnolia’s  die de storm overleven. De Azalea-collectie komt nog van een oud geslacht gekweekt over een periode van ruim 60 jaar door vader en zoon Antony Waterers. De fraaie en zuivere bloemen zijn mooier dan veel van de nieuwe moderne hybriden.

Gedurende de maand mei worden hier uw zintuigen op de proef gesteld door een overweldigende geur en kleurbeleving. Een historische Cornus kousa vormt het middelpunt van deze beroemde azaleatuin.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Mediterranean%2520Garden%2520547SD

Garden of Allah

Doo de sfeer van vrede en kalmte wat dit gedeelte van de tuin uitstraalt gaf Kolonel Clarke het de naam: Garden of Allah. In dit gedeelte komen we ook de historische boom: Liriodendron chinensis tegen. Deze komt uit de collectie van E.H. Wilson en is door zijn vorm en bloeiwijze in de late lente een wonder van de natuur die u niet mag missen!

Image may be NSFW.
Clik here to view.
De imposante Magnolia.
De imposante Magnolia.

Een andere imposante boom die u niet mag missen is de Magnolia obovata. Samen met de Liriodendron geven deze beide bomen een geursensatie in de Garden of Allah die u niet mag missen!

De rozentuin (klik op foto):

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Rose%2520Garden_DSC2732-2cr
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Rose%2520Garden%252033722
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Rose%2520garden_3248-002sm
Image may be NSFW.
Clik here to view.
RoseGdnyellow14June08_8894ad
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Rose%2520Garden%2520DSC_4430
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Rose%2520Garden%2520DSC_8709%25209June

Nog meer Tuinkamers!

Nog veel meer tuinkamers zijn er om door u ontdekt te worden in deze tuin. Tuinkamers met namen als: Paradise Walk, Jay Robin’s Rose Garden, Round Dell,  Midsummer Border en de Italian Garden zijn een bezoek waardig.  De Midsummer Border stamt uit 2011 naar een ontwerp van Dr. Tony Lord. The Italian Garden is voorzien van een prachtige strakke vijver. Het exotische gedeelte van de tuin is de Round Dell, palmbomen, bananen en andere opvallende planten maken hier de dienst uit.

Klik op foto:

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Round%2520Dell%2520-093
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Round%2520Dell%2520Ligularia
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Round%2520Dell%2520DSC_9052
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Round%2520Dell%2520July
Image may be NSFW.
Clik here to view.
De mediterrane tuin.
De mediterrane tuin.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Mediterranean%2520Gdn%2520pot

Website: bordehill.co.uk

Naar Welkom(home) 


Tagged: Borde Hill Gardens, Borde Hill House, Drukbezochte Engelse tuin, Kolonel R. Clarke, RHS, Tony Lord Image may be NSFW.
Clik here to view.

Een mooie haag is de trots van elke tuinliefhebber.

Een haag is wel zo’n beetje de oudste manier om een grens aan te geven. Hagen kunnen dienen als afbakening en bescherming. Hagen zijn ook vaak de plekken waar veel vogels voedsel en bescherming zoeken. Een haag kan ook een mooie achtergrond vormen voor uw beplanting. Door de opkomst van vaak foeilelijke bouwmarkt-schuttingen heeft de haag het moeilijk gekregen. Tijd om de schutting te vervangen voor een fraaie groene muur: Schutting eruit – Haag erin!

Een haag van planten was de ideale vervanging van de puntige stokken die in de oudheid werden gebruikt om een nederzetting te beschermen. De eerste hagen bestonden uit veel verschillende planten die dicht en warrig groeide. Prins Maurits gebruikte voor de verdediging van zijn vestingwerken planten die warrig groeide en het liefst ook met veel doornen. Voorbeelden hiervan zijn te vinden bij de vestingwerken in Doetichem en Boertange. De prins gebruikte hiervoor Rosa rugosa (bottelroos) en Rosa canina (hondsroos) in een combinatie met Prunus spinosa (sleedoorn).

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Rozenhaag.
Rozenhaag.

In de tuinarchitectuur worden hagen gebruikt om speciale tuinen af te schermen.  Bij baroktuinen werden tuinkamers gemaakt door middel van hagen als verlengde van het woongedeelte. In de negentiende eeuw was er in de bouwkunst een chaos aan stijlen. Tuinarchitecten laten zich dan inspireren door de zakelijke nuchterheid van het boerenerf waar ruimtes met elk hun eigen bestemming aanwezig waren, zoals de moestuin, siertuin, boomgaard en werkruimte.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Hidcote04
Vormsnoei in de tuin van Hidcote Manor.

In de cottagestijl is ook een streven naar deze eigen ruimten. In deze landelijke tuinstijl zie je hagen als grens tussen de altijdgroene tuin bij de bibliotheek, de bloementuin bij de woonkamer, de rozentuin bij de eetkamer, de moestuin bij de keuken en verder nog de vijvertuin.

De belangrijkste functies van hagen zijn:

  • Afscherming van speciale tuinonderdelen.
  • Afbakening van eigendom.
  • Bescherming en beschutting waardoor er een microklimaat ontstaat.
  • Spelelement zoals; doolhof of een loofgang of berceau als romantische doorgang .
  • Sierelement als achtergrond van een border.

Met het oprukken van de tuinschermen zijn er veel hagen, vooral in stadstuinen, verdwenen. Zelfs een vogeltje als de mus is bijna uitgestorven door het verdwijnen van veel hagen. Terwijl er enkele tientallen jaren geleden nog volop van deze vogels de tuin bezochten. Vogels in de stad gebruiken hagen voor beschutting, bescherming en vinden er voedsel zoals insecten en bessen.

Het is wetenschappelijk bovendien bewezen dat hoe meer uitzicht u heeft op groen des te groter uw gevoel van welzijn, bedenk maar eens hoe we aan het woord behaagelijk komen. Bovendien vangen hagen fijnstof op.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Rozenhaag.
Rozenhaag.

Een mooie haag is de trots van elke tuinliefhebber.

De liguster, venijnboom (Taxus baccata), Buxus en de leylandii zijn wel de bekendste planten die voor een haag worden gebruikt.Er zijn echter veel meer coniferen, heesters en bomen die zich uitstekend lenen om als haag aangeplant te worden.

Liguster: Ligustrum ovalifolium en Ligustrum vulgare zijn de beste soorten voor een haag. De wortels van liguster kunnen echter veel te veel water en voeding aan de tuin onttrekken. Jaarlijks met een spade de wortels op +/- 40 cm van de haag afsteken.

Laurier of olijfwilg: Prunus laurocerasus (de laurier) vormt een grove ondoordringbare haag die door zijn enorme uitgroei het beste in een grote tuin thuis hoort. Cultivars als: ‘Caucasia’, ‘Herbergii’, ‘Reynvaaanii’ en ‘Rotundifolia’ zijn hier het beste geschikt voor. De laurierhaag wordt echter wat subtieler wanneer u Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ (Portugese laurier) gebruikt.

De Elaeagnus ebbengei (olijfwilg) is meer geschikt als brede vrijwel wintergroene haag. Het blad van de olijfwilg geeft een grijzige indruk en de onopvallende bloesem geurt heerlijk in het prille voorjaar.

Buxus sempervirens is enorm populair als lage haag. Deze plant staat echter onder grote druk door een schimmelziekte die zich razendsnel aan het verspreiden is. Je hoeft een aangetaste buxus niet meteen uit je tuin te bannen. Als je de plant wat extra aandacht geeft, blijven ze gezond en zijn ze minder vatbaar voor schimmels.

Ilex crenata: een zeer geschikt alternatief voor buxus is de Ilex crenata (Chinese hulst) Deze ongedoornde soort is uitstekend om als lage haag te worden aangeplant. Ze hebben met hun kleine blaadjes veel weg van buxus. De voor hulst zo kenmerkende rode bessen ontbreken bij deze soort. Zowel de soort zelf als de cultivar ‘Convexa’ – met bolstaand blad – kunnen hiervoor worden aangewend.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Ilex crenata
Ilex crenata

Berberis, veel vertegenwoordigers van deze familie zijn goed geschikt als dichte tot halfhoge hagen. Het voordeel van zo’n haag is tegelijkertijd een nadeel: geen hond of kat komt erdoor dankzij de vele venijnige stekels, maar het onderhoud van deze haag kan door deze stekels een ramp zijn. Aanbevolen zijn Berberis frikartii ‘Amstelveen’, Berberis media ‘Parkjuweel’ en Berberis ‘Red Juwel’.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Berberis thunbergii
Berberis thunbergii

Bamboe is een uitgebreide familie waarbij Sinarundinaria nitida en Thamnocalamus spathaceus uitstekend zijn te gebruiken voor de haag. Beide soorten zijn in onze milde winters groenblijvend. Het is goed mogelijk deze hagen strak te houden. Het verdient aanbeveling om de oude staken regelmatig tot de grond af te knippen om te voorkomen dat deze gaan overhangen. Veel bamboesoorten bloeien éénmaal in de honderd jaar om daarna volledig af te sterven.

Camellia is geschikt als haagplant wanneer de tuin goed beschut ligt. Ook moet de tuin een zure grond hebben voor deze uitbundige vroegbloeier. Camellia williamsianum is de meest winterharde soort maar de Camellia blijft een gokje. Voldoet u tuin aan de goede eisen dan kan er een mooie informele haag ontstaan. De wit, roze en rode bloemen verschijnen dan in overvloed in het prille voorjaar of zelfs al in de winter.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Camillia
Camillia

Ook rozen zijn geschikt om een informele haag te verkrijgen. Rozenstruiken kunnen uitstekend een haag vormen, waarbij hoogten van anderhalf tot twee meter haalbaar zijn. Aanbevolen rozensoorten zijn o.a: ‘Fritz Nobis’ (open witroze bloemen) en ‘Madame Isaac Periere’ (heerlijk geurende gevulde helderroze bloemen). De floribundaroos ‘Fred Loads’ heeft bijna oplichtende roze bloemen. Voor hagen gebruiken we het liefst rozenstruiken met een zeer opgaande groeiwijze.

Ook de botanische rozen zijn over het algemeen goed te gebruiken als bloeiende haag. Aanbevolen botanische rozen zijn: Rosa rugosa ‘Roseraie de L’Hay’ en de Schotse roos ( Rosa pimpinellifolia)

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Rosa rugosa.
Rosa rugosa.

Een prachtige informele haag kan worden verkregen door het gebruik van Hydrangea (hortensia). Een leuk halfhoog haagje is de Hypericum ‘Hidcote’. Spirea thunbergii en Spirea arguta ‘Grefsheim’ (spierstruik) kunnen zowel als redelijk strakke en als losse haag dienen. Viburnum opulus ‘Sterile’ (Gelderse roos) met zijn uitbundige witte bollen is ook een aanrader voor een losse haag.

Carpinus en Fagus. Voor velen is de beukenhaag en de haagbeuk een bekende. Beide zijn niet wintergroen maar houden wel het (dorre) blad vast, dit geeft nog enigzins beschutting. De Fagus (beuk) is iets gevoeliger voor wolluis dan de haagbeuk (Carpinus) en stelt meer eisen aan de grond, geen klei maar zanderige of humeuze grond. De haagbeuk (Carpinus) is gemakkelijker en stelt weinig tot geen eisen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Verschillende hagen van Carpinus.
Verschillende hagen van Carpinus.

Een speciaaltje: Citroen! Een vrij ongewone plantensoort maar zeer geschikt om als strakke haag te dienen is de Poncirus trifoliata (citroen). Deze mediteraan ogende citrusplant vormt met zijn fraaie stekels een onneembare hindernis voor viervoeters. Door die opvallende stekels en zijn frisgroene twijgen is hij ook in de winter decoratief. In het voorjaar zorgen de kleine bloemen voor een geurexplosie. Vervolgens komen de groene vruchten die het formaat van pingpongballen hebben.

Jonge exemplaren zijn gevoelig voor (strenge) vorst en de groei is traag te noemen. Desondanks een aanrader!

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Poncirus trifoliata
Poncirus trifoliata

Tip: Hogere hagen dwars op de kijkrichting geplaatst kunnen werken als coulissen.

Andere geschikte haagplanten:

  • Cotinus coggygria – de pruikenboom
  • Acer platanoides – esdoorn
  • Alnus glutinosa – Els
  • Cornus mas – kornoelje
  • Chamaecyparis – cipres
  • Crataegus monogyna – meidoorn
  • Escallonia ‘Donald Seedling’
  • Fuchia maggellanica – bellenplant
  • Lavandula angustifolia – lavendel
  • Malus (diversen) – appel
  • Photinia x fraseri – glansmispel
  • Picea omorika – Servische spar
  • Salix species – wilg
  • Symphoricarpus albus – sneeuwbes
  • Taxus baccata – venijnboom
  • Tilia europaea – linde

Tip: Wanneer u bomen tussen de haag plaatst moeten de boomkronen altijd boven de haag uitsteken.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
hob 6
Hedge Garden Design & Nursery Wellington New Zealand. Zie het bericht 

Op de foto hierboven zien we een gecombineerde haag van:  Corokia “Geenty’s Green”, Vibernum tinus “Eve Price”, de manuka Leptospermum “Wiri Kerry” en Azalea “Mrs Kint” met roze en witte bloemen. De spiraal-vormsnoei is Taxus baccata.

 Gemengde haag.

Hagen die uit meerdere soorten bestaan zien we niet veel in Nederland. Toch kan dit veel verassende effecten opleveren. Een voorbeeld is een combinatie van Taxus en Ilex, beide groeien even hard. Combineer dus met planten met een soortgelijke groeiwijze en snelheid. Wanneer deze gemengde hagen strak worden bijgehouden dan is het wel aan te raden niet meer dan drie verschillende soorten in één haag te combineren.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
mixed hedge

Bomen tussen de haag.

Bij het aanplanten van een lagere – halfhoge – haag is het mogelijk om hierin kleinblijvende bomen aan te planten. Geschikte bomen hiervoor zijn o.a: de bolvormen van Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’ (valse acacia), en Catalpa bignonioides ‘Nana’ (bolvormige trompetboom). Ook de Amelanchier lamarckii ‘Ballerina’ (krentenboompje) bij voorkeur als halfstam voldoet prima voor dit doel.

Vormsnoei.

Haagplanten als Taxus en Buxus lenen zich uitstekend voor vormsnoei. Op verschillende plekken kunt u in vorm gesnoeide figuren zoals zuilen of pyramides boven de haag uit laten steken. Strakke figuren in regelmaat herhaald geven de haag karakter. Bij blokhagen maakt u op regelmaat blokken niet hoger dan bijv. 30 cm en laat hier in het midden bijvoorbeeld een mooie stamroos uitsteken.

Strak of los.

Uiteraard wordt elke niet onderhouden haag een losse haag. Over het algemeen kiest u voor planten met klein blad en een compacte groeiwijze als u denkt aan een strakke haag. Voorbeelden hiervan zijn; Buxus, Ilex Crenata, Liguster, coniferen, Berberis en Cornus.

Voor losse, informele hagen kiest u voor planten met een meer open groeiwijze en groter blad. Hiervan zijn voorbeelden: Rozen, Camellia, Hydrangea (hortensia) en Ilex (hulst).

Image may be NSFW.
Clik here to view.
trees-2_2066677b

En nu de planten de grond in!

Over het algemeen genomen kan je groenblijvende planten van begin september tot eind oktober of van eind maart tot begin mei. Bladverliezende heesters kunnen van oktober tot april de grond in.

Het aantal planten per strekkende meter is verschillend, informeer dit bij de goede kweker waar u de planten koopt. Ter indicatie:

  • buxushaagje van 30 cm hoog – 6 stuks per strekkende meter.
  • Berberishaag van 100 cm hoog – 5 stuks per strekkende meter.
  • Coniferenhaag van 200 cm hoog – 3 stuks per strekkende meter.
  • Heesterhaag van 250 cm hoog – 2 stuks per strekkende meter.

Na het planten de kop voor 1/3 insnoeien bij bladverliezende planten. Dit bevordert de vertakking waardoor er een vollere haag komt.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Combinatie van rozen met lavendel.
Combinatie van rozen met lavendel.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
hedge6

Ga naar de Welkom pagina


Tagged: Berberis, Berberis thunbergii, David Austin Rozen, Haag, Haagplanten, Hagen, Heesterhaag, Heesters, Lavandula, Planten voor heg, Rosa canina, Rosa rugosa, Rose, Rose hip, rozen in de tuin, Rozenhaag Image may be NSFW.
Clik here to view.

Hollandse Bollenpracht en Zaans Groen bij Anneke Claasen

Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_2221
Een collectie van authentieke Zaanse panden vormen het prachtige decor van Anneke Claasen’s tuin. Deze unieke locatie aan de rivier De Zaan ligt vrijwel op het terrein van de Zaanse Schans.  Misschien heeft u de tuin in de winter eens bezocht want al jarenlang is dit de locatie van het beroemde Sneeuwklokjesgala.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_2222 crop

Terwijl veel vaste planten nog even op zich laten wachten zijn voorjaarsbollen de brengers van kleur in de tuin. In de tuin van Anneke is dat zeker het geval. Vaak komen er zelfs toeristen vragen of zij de tuin mogen fotograferen. Een mooier compliment kan je toch bijna niet krijgen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_2226

Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_2228

De harde wind vanaf De Zaan is vaak een spelbreker geweest vooral in het voorjaar. De redelijke lente die wij nu beleven heeft er voor gezorgd dat de tulpen en andere voorjaarsbloeiers nog fier overeind staan. Reden genoeg om de verdwaalde toerist uit te hangen in Anneke’s tuin en wat foto’s te maken.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_2223 bcrop

Vorig jaar heeft TuinenStruinen de tuin van Anneke en Nico Claasen ook al eens bezocht. Kijk hier naar de reportage. 

Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_2221

Image may be NSFW.
Clik here to view.
IMG_2224 crop

Fotografie: Ria Hotting Art


Tagged: Anneke Claasen, Bloembollen, Tulips from Amsterdam, Tulpenpracht, voorjaarsbloeiers, Zaan groen, Zaans groen, Zaanse Schans Image may be NSFW.
Clik here to view.

Bowood House & Gardens in Wiltshire Engeland

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Bowood-House-with-tulips-1024x682

De tuinen van Bowood House waren in 2014 uitgeroepen tot ‘Tuin van het jaar’.  De tuin in verdeeld in drie gedeeltes. Het meest formele gedeelte ligt direct naast het huis, dit gedeelte is opgebouwd uit vier parterres. Eerst zijn hier tulpen, gevolgd door allium en daarna pelargonium.

Deze tuin is omzoomd met maar liefst 106 grote urnen die in het voorjaar rijkelijk zijn voorzien met witte ‘Diana’ tulpen. Image may be NSFW.
Clik here to view.
Bowood-House-Terraces-1024x682

De hartvormige bloembedden op het bovenste terras zijn in de zomer een ware rozenpracht (White Flower Carpet en The Fairy).

Image may be NSFW.
Clik here to view.
bowood2

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Bowood-Terrace

Vanaf de Parterre heb je een prachtig uitzicht op de grote vijver. De vijver heeft een lengte van 1,7 kilometer en lijkt haast een rivier die kronkelend door het landgoed zijn weg vind. Het originele ontwerp van de tuinen uit 1762 is van “Capability” Brown. De grote vijver was het middelpunt van het ontwerp van Brown, door een ingenieus systeem van aquaducts wordt het water geleid naar Hamilton’s Cascade en de waterval met rotsen.(zie de foto’s hieronder)Image may be NSFW.
Clik here to view.
bowood16

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Bowood-House-Terraces2-1024x682

Het Lower Terrace is rijkelijk voorzien van rozen. Vanaf deze plek heb je een geweldig uitzicht over het meer in de verte de contouren van het tempeltje. Langs een lange wand van dit terras op grondniveau is, ruim 6 jaar geleden, een prachtige lange border ontstaan. Deze border is samengesteld door Garden Consultant Rosie Abel Smith en erfgoedhovenier David Glass. David en zijn team tuinmannen hebben de border beplant. Door de ligging, in de luwte, de vorstvrije wand en de samenstelling is deze border van het vroege voorjaar tot aan de nieuwe vorst in bloei.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
bowood3

De ommuurde tuin is privé van Lord en Lady Lansdowne, dit gedeelte van de tuin is 4 ha groot. De Walled Garden is opgedeeld in vier  tuinen. Dit gedeelte van het landgoed is nog in gebruik door de familie Lansdowne. Op speciale data is dit gedeelte te bezoeken. Het oorspronkelijk ontwerp van Keene uit 1754 is nog zichtbaar tot vandaag de dag. Hier is ook een fantastische heesterborder ontworpen door Sir Harold Hillier in 1972.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
bowood4

Deze heesterborder is voorzien van een karaktervolle Wisteria (blauweregen).

Image may be NSFW.
Clik here to view.
bowood8

Image may be NSFW.
Clik here to view.
bowood7

Image may be NSFW.
Clik here to view.
bowood5

Het pinetum en arboretum zijn ook een belangrijk onderdeel van het landgoed. Maar liefst 700 bomen zijn voorzien van een naambordje, elf bomen behoren tot de top en worden Champion Tree genoemd.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
bowood9

Image may be NSFW.
Clik here to view.
bowood6

Het bos van ruim  60 ha vol met Rhododendron is een belangrijk onderdeel van de tuin wat je bij een bezoek niet mag missen. Tijdens de Rhododendron Walk kom je prachtige vergezichten tegen. Dit boslandschap met een weelderige collectie azalea’s en rhododendron’s wordt beschouwd als en van de mooiste in zijn soort in Engeland.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
bowood12

Image may be NSFW.
Clik here to view.
bowood10

Image may be NSFW.
Clik here to view.
bowood11

Van een groot aantal rhododendron’s en azalea’s werd destijds aangenomen dat zij als winterharde hybriden waren uitgestorven. In 2005 bezocht Dr. Mike Robinson, voorzitter van de RHS groep voor Rhododendron, Azalea, Camellia en Magnolia, de tuin en kon nog 30 soorten, van deze uitgestorven gewaande, planten terug weten te vinden in deze 70 ha bosland.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
bowood13
Het Mausoleum

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Bowood-Grounds-Lake-1024x670

Image may be NSFW.
Clik here to view.
bowood15

Een geweldig uitzicht vanuit de Woodlands op het meer van Capability Brown.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Bowood in vogelvlucht.

Bowood in vogelvlucht.

Website 


Tagged: Bowood House & Gardens, Buxus sempervirens, drukbezochte tuin van Engeland, Engeland, England, Garden Design, historische tuin, RHS, Tuin-architectuur, Tuinontwerp Image may be NSFW.
Clik here to view.

RHS Chelsea Flower Show Bulletin Maandag 18 mei

Vandaag was het de openingsdag van RHS Chelsea Flower Show 2015. Maandag is traditioneel de persdag en ook de enige dag waarop de tuinen op een normale manier zijn te bezichtigen. Alle andere dagen is het behoorlijk moeilijk om de tuinen goed te kunnen bekijken. Dit jaar verwacht de Royal Horticultural Society, de organisator van de tuinshow, weer rond de 165.000 bezoekers.

Via de sociale media komen er veel berichten over de show. TuinenStruinen maakt dagelijks een selectie van Twitterberichten over RHS Chelsea Flower Show 2015. Onder dit bericht ook een selectie van andere media over de show, zoals van BBC, The Telegraph, Independent en ITV.

Tijdens de dagen voor de show weten dames versierd met bloemen stijlvol de aandacht te trekken voor de show.

Ook werd alvast de vijver in gebruik genomen in deze tuin.

Traditioneel wordt de RHS Chelsea Flower Show geopend door de Britse vorstin.

Chelsea is ook de plek waar veel celebs de weg naartoe weten te vinden, zoals te zien in deze tweet van de RHS.

De grote tent is de plek waar veel kwekers hun producten tentoonstellen. Vaak worden hier nieuwe soorten getoond. Een overzicht van tweets in The #GreatPavilion.

De RHS Chelsea Flower Show is ook voor bloemisten een jaarlijks hoogtepunt. Er is volop floral design te bezichtigen in de grote tent.

En dan ….. de tuinen! De eerste tweets met foto´s van tuinen. Er zijn 15 grote showtuinen op Chelsea. Waaronder deze tuin van  Kamelia Bin Zaal met de prachtige naam,  Beauty of Islam.

Nog meer tuinen.

De Perfumer´s Garden beloofd ook een hoogtepunt te worden.

Ook zijn er de eerste foto´s van een waar hoogtepunt op Chelsea, de Laurent-Perrier Chatsworth garden van niemand minder dan Dan Pearson.

Morgen weer een update over de RHS Chelsea Flower Show. Bekijk ook de links hieronder.


Tagged: Dan Pearson, front, London, RHS, RHS Chelsea Flower Show, The Telegraph Image may be NSFW.
Clik here to view.
Viewing all 382 articles
Browse latest View live